Mystisk fall i kronekursen forvirrer DNB

Krona falt plutselig markant tirsdag. Storbanken DNB opplyser at det ikke er lett å finne en forklaring på det.

Oslo 20200319. Den norske krona har falt med rundt 30 prosent på en mnd. Torsdag kostet en dollar over 12 norske kroner.Foto: Terje Pedersen / NTB
Oslo 20200319. Den norske krona har falt med rundt 30 prosent på en mnd. Torsdag kostet en dollar over 12 norske kroner.Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Krona har falt i kurs i lang tid og det betyr at alt i utlandet blir mye dyrere for nordmenn som er ute på tur.

Tirsdag formiddag ble krona betydelig svekket igjen. Onsdag formiddag koster en euro 11,53 øre og en dollar 10,55 øre. Det er henholdsvis ti og fem øre mer enn på samme tid tirsdag.

– Det er vanskelig å spore den utløsende årsaken ved hjelp av faktorer som tradisjonelt gir slike utslag i krona, skriver DNB i sin morgenrapport.

De påpeker at sure børser ikke kan være forklaringen, og at det heller ikke kan forklares med lavere forventninger til nye rentehopp. Inflasjonstallene som kom tirsdag, peker tvert imot på nye renteøkninger.

– Jo lengre krona forblir svak, jo mer vil den løfte prisveksten ytterligere, i seg selv et argument i favør av ytterligere rentehopp, skriver DNB.

Ifølge storbanken er det en teori om at kuttet oljeprodusentene i Opec har varslet, kan spille inn. Men oljeprisen var på vei oppover, ikke ned, tirsdag.

(©NTB)

Mer om