Kielland-innsats under lupen

Myndighetene vil granske ulykken som kostet 123 livet

Stortinget vil onsdag vedta at Riksrevisjonen skal se nærmere på hvordan myndighetene skjøttet sitt ansvar i forbindelse med Alexander Kielland-ulykken i 1980.

Her er benet på plattformen som brakk og forårsaket at plattformen tippet rundt og forliste. Foto: Erik Thorberg / NTB scanpix.
Her er benet på plattformen som brakk og forårsaket at plattformen tippet rundt og forliste. Foto: Erik Thorberg / NTB scanpix. Vis mer
Publisert

Stortinget ber ifølge innstillingen fra kontroll- og konstitusjonskomiteen Riksrevisjonen om å undersøke hvordan myndighetene har ivaretatt sitt ansvar når det gjelder:

* Gransking og klargjøring av årsakene til at Alexander L. Kielland-ulykken inntraff og om granskingen har kartlagt ansvarsforholdene rundt ulykken tilstrekkelig.

* Oppfølging av anbefalinger fra granskingsarbeidet, herunder implementering av tiltak for å forebygge og forhindre nye ulykker.

* Oppfølging av de etterlatte.

I forbindelse med vedtaket legger Kielland-nettverket, som vil arbeide for åpne høringer og en ny offentlig gransking av ulykken, fram en rekke spørsmål de mener Riksrevisjonen bør se på. Spørsmålene berører alt fra eierskap, ledelse og drift både før, under og etter havariet, til konkrete bekymringer knyttet til plattformens tilstand.

Den norske granskingsrapporten slo fast at ulykkesårsaken var en sprekk eller sveisefeil som hadde oppstått under byggingen av riggen på verftet i Frankrike. Dette ble imidlertid avvist av den franske granskingskommisjonen.

Alexander L. Kielland ble brukt som boligplattform på Ekofiskfeltet i Nordsjøen. 123 av de 212 om bord omkom da den veltet 27. mars 1980. 30 av dem ble aldri funnet.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer