Mattilsynet:

Mye kosttilskudd i Norge er ulovlig merket

Mye av kosttilskuddet som selges i Norge er merket med ulovlige helsepåstander og medisinske påstander, mener Mattilsynet.

Ni av ti kosttilskudd Mattilsynet undersøkte var ulovlig merket med påstander som gir inntrykk av at de kan forebygge, behandle eller helbrede sykdom. Foto: NTB
Ni av ti kosttilskudd Mattilsynet undersøkte var ulovlig merket med påstander som gir inntrykk av at de kan forebygge, behandle eller helbrede sykdom. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Mattilsynet har undersøkt 50 kosttilskudd som selges på det norske markedet. Resultatet var at ni av ti undersøkte kosttilskudd var ulovlig merket med påstander som gir inntrykk av at de kan forebygge, behandle eller helbrede sykdom.

– Vi har funnet mange og alvorlige brudd på regelverket for merking. Ingen av de undersøkte produktene oppfyller kravene i regelverket. Det er bekymringsfullt og uakseptabelt at virksomhetene ikke følger regelverket, som er der for å beskytte forbrukerne, sier seksjonssjef Are Tømmerberg Sletta i Mattilsynet.

Mer aggressiv markedsføring

Kosttilskudd er ikke medisin og skal ikke markedsføres med påstander om å lindre, helbrede eller forebygge sykdom. Det er heller ikke tillatt med påstander som viser til anbefalinger fra bestemte leger, helsepersonell og lignende.

Mattilsynet har kontrollert bruken av medisinske påstander og ulovlig bruk av helsepåstander på produktemballasje, i markedsføring på nettsider, i aviser, ukeblader, reklamemagasiner, TV og sosiale medier.

– Markedsføring over internett, TV og sosiale medier fortsetter å øke og er stadig mer aggressiv og kynisk. De ansvarlige for markedsføringen utnytter gjerne personer som er i en sårbar situasjon eller helsetilstand, sier Sletta.

(©NTB)

TIPS: Det er kjipt når snøret i hetta på hettegenseren har sklidd ut. Heldigvis finnes det en genial måte å fikse det på. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer