Myanmars hær har grepet makten i kupp – Suu Kyi pågrepet

Hæren i Myanmar har grepet makten, få timer før den nyvalgte nasjonalforsamlingen skulle tre sammen for første gang. Landets leder Aung San Suu Kyi er pågrepet.

Myanmars leder Aung San Suu Kyi ble pågrepet av hæren natt til mandag, få timer før den nyvalgte nasjonalforsamlingen skulle tre sammen for første gang. Arkivfoto: Peter Dejong / AP / NTB
Myanmars leder Aung San Suu Kyi ble pågrepet av hæren natt til mandag, få timer før den nyvalgte nasjonalforsamlingen skulle tre sammen for første gang. Arkivfoto: Peter Dejong / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Myanmars hærsjef Min Aung Hlaing skal lede landet, mens visepresident Myint Swe rykker opp til å bli fungerende president, erklærer hæren, som innfører unntakstilstand i ett år.

Myint Swe er en tidligere general, kjent for å ha ledet en brutal aksjon mot buddhistmunker i 2007. Han er nær alliert av tidligere juntaleder Than Shwe.

Maktovergangen er nødvendig for å bevare stabiliteten i landet, het det i meldingen som ble kunngjort av en oppleser på den militæreide fjernsynsstasjonen Myawaddy mandag morgen.

Noen timer før hæren varslet omverdenen om kuppet, kom det meldinger om at regjeringssjef og fredsprisvinner Aung San Suu Kyi, landets president Win Nyunt og flere regjeringsmedlemmer var blitt pågrepet i sine hjem i løpet av natten.

Kupp

– Vi har hørt at presidenten og landets leder er blitt pågrepet i Naypyidaw og at de ble fraktet bort av hæren, sa en talsmann for Suu Kyis parti NLD, Myo Nyunt.

– Med situasjonen som vi ser utspiller seg nå, må vi anta at hæren gjennomfører et kupp, la han til.

Han var da i landets største by Yangon og snakket med internasjonale nyhetsbyråer via telefon. Han la til at han regnet med å bli pågrepet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer