Mutert virus oppdaget i tre nye kommuner

Tre tilfeller av den britiske mutasjonen av coronaviruset er oppdaget i Moss. I Halden og Sarpsborg er det påvist ett tilfelle, men i sistnevnte kommune frykter man at elleve er smittet.

Det er oppdaget tre tilfeller av det britiske mutantviruset i Moss. Foto: Heiko Junge / NTB
Det er oppdaget tre tilfeller av det britiske mutantviruset i Moss. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ett tilfelle av mutert virus er påvist i Sarpsborg, og minst elleve personer i Sarpsborg kan være smittet i dette utbruddet, ifølge kommunen.

– Det er ikke overraskende at det muterte britiske koronaviruset nå også er påvist i Sarpsborg. Nå jobber vi med å få en best mulig oversikt, sier virksomhetsleder helse i Sarpsborg kommune, Karianne Jenseg Bergman, i en pressemelding.

Kommunen jobber nå med smittesporing og testing.

Vedkommende som er smittet av det muterte viruset, fikk bekreftet coronasmitte 25. januar. Folkehelseinstituttet tar stikkprøver av positive tester og gjennomfører utvidet analyse av disse for å påvise den muterte britiske varianten. Lørdag kveld fikk Sarpsborg kommune beskjed om at det var påvist mutert virus i denne stikkprøven.

Én smittet i Halden

Det er påvist ett tilfelle av mutert virus i Halden kommune. Det er så langt ingen kjent forbindelse til reisende fra Storbritannia, opplyser FHI.

Folkehelseinstituttet melder at de har påvist den engelske virusvarianten hos en person fra Halden.

– Vedkommende var deltaker på et ishockeyarrangement i Halden 23. januar. Det er så langt ingen kjent forbindelse til reisende fra Storbritannia, skriver FHI på sine nettsider.

De undersøker flere prøver fra personer med tilknytning til utbruddet i ishallen, og forventer at flere av disse viser den samme virusvarianten.

– Denne virusvarianten er mer smittsom, men gir etter all sannsynlighet ikke mer alvorlig sykdom enn variantene som har dominert i Norge så langt, sier overlege ved Folkehelseinstituttet Preben Aavitsland.

Halden kommune ber haldensere om å unngå kontakt med andre enn sine nærmeste søndag.

- Skulle ønske vi slapp unna

Moss kommune skriver på sine nettsider at de lørdag kveld fikk bekreftet at tre coronasmittede i har blitt smittet av den muterte varianten av viruset i januar.

– Selv om vi skulle ønske vi slapp unna, så er det ikke uventet at det muterte coronaviruset nå også er bekreftet i Moss. Smittekobling til utbruddet i Nordre Follo er nettopp grunnen til vi mistenkte mutert virus og til at vi fortsatt har veldig strenge restriksjoner i Moss, sier kommuneoverlege Kristian Krogshus.

Moss kommune opplyser at de jobber for å få bedre oversikt over eventuell spredning av det muterte viruset i Moss.

Siste døgn er det er påvist tre nye smittetilfeller i kommunen. To av tilfellene er kjente nærkontakter, mens i det siste tilfellet er smittekilden foreløpig ukjent.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer