Munnbind:

Munnbind-påstand får britisk forsker til å steile: - Det er galt

De nordiske landene er blitt annerledes-folket i en verden dekket av munnbind. Forståelig i Norge og Finland, litt mindre i Sverige, mener engelsk forsker.

I Norge er det bare i forbindelse med flyreiser det anbefales bruk av munnbind. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
I Norge er det bare i forbindelse med flyreiser det anbefales bruk av munnbind. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Mens verdens borgere har vært nødt til å ha på munnbind nesten hvor enn de har beveget seg utenfor sitt eget hjem de siste månedene, er det kun på fly man må det i Norge, Sverige, og Finland.

Fram til fredag var også islendingene og danskene en del av annerledes-folket, men nå må alle på Island bruke munnbind i kollektivtrafikken. Danske myndigheter oppfordrer til det samme, men det er ikke et krav.

På kjøpesentre, busser og i gatene i Oslo, Stockholm og Helsinki, er det stort sett bare utildekkede ansikter å se.

Ifølge en undersøkelse utført av YouGov er det bare mellom 5 og 10 prosent av de nordiske borgerne som sier de bruker munnbind daglig. Dette tallet har vært stabilt siden mars. I de øvrige 20 landene som er undersøkt, er tallet 70–80 prosent.

Gjør det ikke hvis ikke andre gjør det

– Jeg har følelsen av at så lenge myndighetene ikke sier klart og tydelig: Vi ber deg bruke munnbind, vil ingen gjøre det, sier den franske studenten Camille Fornaroli, som er sjokkert over hvor få munnbind hun ser i Stockholms gater.

Sverige er ett av landene som er hardest rammet av koronaviruset, med over 5.700 dødsfall.

Pensjonisten Birgitta Wedel sier hun skulle ønske at de svenske myndighetene anbefalte munnbind-bruk.

– Hvis de ikke gjør det, kommer ikke jeg til å bruke det, hvis ingen andre gjør det, sier hun.

– Uansvarlig og sta holdning

Svenskenes motstand mot munnbind overrasker epidemiologen KK Cheng ved universitetet i Birmingham. Han forstår imidlertid at Norge og Finland velger å la sine borgere gå fritt rundt uten munnbind.

– Med unntak av Sverige er det veldig få smittetilfeller i Norden. Så jeg kan ikke anklage dem for noe, så lenge de har sosial avstand og god sporing, sier Cheng.

Den svenske statsepidemiologen Anders Tegnells påstand om at det ikke er sikkert at munnbind hjelper, får imidlertid Cheng til å steile.

– Jeg synes det blir galt. Det er uansvarlig og det viser en sta holdning. Hvis han tar feil, koster det mange livet. Hvis jeg tar feil, hvilken skade gjør det?

Kan komme snart

Både i Finland og Norge sier helsemyndighetene at det kan bli aktuelt med økt bruk av munnbind om smittesituasjonen forverrer seg.

– Vi vil vurdere det etter ferien, sier Mika Salminen i det finske folkehelseinstituttet.

Det norske folkehelseinstituttet (FHI) vil foreløpig ikke anbefale bruk av munnbind, men gjør en ny vurdering i midten av august.

– Munnbind kan ved en eventuell oppblomstring bli aktuelt å anbefale i Norge, for eksempel i situasjoner der det er vanskelig å holde avstand. I midten av august skal vi sende våre råd til departementet, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI fredag.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer