Muhammed-tegner kan få egen gate i Aarhus

Et flertall i byrådet i Aarhus i Danmark vil oppkalle en av byens gater etter den omstridte Muhammed-tegneren Kurt Westergaard.

Den danske tegneren Kurt Westergaard, som døde i 2021, kan få en gate i Aarhus oppkalt etter seg. Foto: Preben Hupfeld / Scanpix Danmark / NTB
Den danske tegneren Kurt Westergaard, som døde i 2021, kan få en gate i Aarhus oppkalt etter seg. Foto: Preben Hupfeld / Scanpix Danmark / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Westergaard døde i 2021, og forslaget om å oppkalle en gate etter ham kommer fra byrådsmedlem Jakob Søgaard Clausen i Dansk Folkeparti.

Karikaturtegningene av profeten Muhammed var en manifestasjon av ytrings- og pressefrihet, og Westergaard fortjener derfor å bli hyllet, mener han.

Onsdag skal byrådet i Aarhus behandle forslaget, og både Socialdemokratiet, Venstre og SF har overfor DR opplyst at de støtter det.

Westergaards kontroversielle tegning av profeten Muhammed med en bombe i turbanen sto på trykk i den danske avisa Jyllands-Posten høsten 2005 og utløste voldsomme protester i muslimske land.

Flere norske aviser trykket også tegningene, og saken utviklet seg til å bli en av de største utenrikspolitiske krisene i både dansk og norsk historie. Blant annet ble begge lands ambassader i Damaskus i Syria stormet og brent ned av rasende folkemengder.

I etterkant av striden ble Westergaard utsatt for drapstrusler og måtte ha politibeskyttelse. I 2008 ble tre personer pågrepet for å ha planlagt å drepe ham, og i 2010 ble han utsatt for drapsforsøk i sitt hjem i Viby.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer