Vis mer

Møte mellom 11 land: Slik vil de begrense flyktningstrømmen

Elleve europeiske land har blitt enige om 17 punkter, for å begrense flyktning- og migrasjonsstrømmen gjennom Europa.

(upublisert) Opprettet


EU-landene Østerrike, Bulgaria, Kroatia, Tyskland, Hellas, Ungarn, Romania og Slovenia, og ikke-medlemslandene Albania, Makedonia og Serbia, har blitt enige om en plan på 17 punkter for å bremse flyktning og migransjonsstrømmen til Europa.

Møtet ble holdt i Brüssel søndag.

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger, António Guterres er målet at mennesker som har rett til beskyttelse skal kunne reise under ordnede forhold, med fly, og slippe å risikere livet, skriver NRK.

– Målet er at vi ikke skal tvinge folk til å reise fra grense til grense til det landet hvor de finner sikkerhet. Vi må sikre at de ikke reiser under kaotiske forhold. Det skal ikke være grunn til at de legger livet i hendene på menneskesmuglere, sa Guterres.

Dette har de elleve landene blitt enige om:


 1. Flyktninger skal registreres


  Landene skal sørge for full kapasitet til å registrere alle flyktninger som ankommer.

  EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker uttalte etter møtet at det skal bli slutt på å la flyktninger slippe gjennom land og videre til neste.


 2. Utveksle informasjon


  Migranter og flyktninger venter på å bli tatt med til et flyktningesenter etter at de har krysset rensen mellom Kroatia og Slovenia. FOTO: AFP photo / NTB Scanpix

  Landene vil utveksle informasjon om størrelsen på migrasjonsstrømmen, og der hvor det er ønskelig, vil de også gi hverandre informasjon om alle flyktninger og migranter som ankommer et land.


 3.  Samarbeide med EU-byråer


  For å kunne utveksle denne informasjonen vil landene samarbeide med EU-byråer. 


 4. Motvirke flyktningstrømmer


  Asylsøkere venter på å bli registrert og komme inn i en flyktningleir i Makedonia. FOTO: AFP / NTB Scanpix

  Landene vil motvirke at flyktninger og migranter kommer over grenseoverganger, uten at naboland er informert.


 5. Raskere retur


  Det legges opp til at flyktninger som ikke trenger beskyttelse returneres raskere.


 6. Frontex trappes opp


  De elleve EU-landene er også blitt enige om at Frontex, som er EUs grensekontrollbyrå og kontrollerer EUs yttergrenser, skal oppskaleres.

  De ønsker også å trappe opp samarbeidet om returavtale med land utenfor EU, og særlig med Afghanistan, Bangladesh and Pakistan.


 7. Økt mottakskapasitet i Hellas


  Et barn bæres i land etter at en båt med flyktninger ankommer den greske øya Lesbos. FOTO: NTB Scanpix

  I Hellas vil mottakskapasiteten økes med 50.000. Hellas og FNs høykommissær for flyktninger vil få økonomisk støtte til dette.


 8. Øke mottakskapasiteten i land langs flyktningruten


  Øke mottakskapasiteten med 50.000 i landene nordover langs flyktningruten, gjennom samarbeid med FNs høykommissær for flyktninger.


 9.  Mer utveksling av informasjon


  Det skal settes opp «kontaktpunkter» for å daglig kunne koordinere og utveksle informasjon, slik at det store antallet mennesker som kommer over grensene kan håndteres på en kontrollert og ryddig måte.


 10. Rask beskjed om behov for støtte


  Felles behovsvurderinger for EU-støtte skal sendes innen 24 timer.


 11. Gi nødhjelp til flere


  Migranter og flyktninger ved grensen mellom Hellas og Makedonia. FOTO: NTB Scanpix.

  Øke muligheten for å gi midlertidig husly, mat, vann og gode sanitære forhold til alle i nød.


 12. Samarbeide med internasjonale banker


  Samarbeide med internasjonale finansinstitusjoner som European Investment Bank, European Bank for Reconstruction and Development og the Development Bank of the Council of Europe. Disse er klare til å bidra med finansiell støtte.


 13. Økt grensekontroll og 400 ekstra politifolk i Slovenia


  Politiet eskorterer flyktninger og migranter til et flyktningesenter etter å ha krysset grensen mellom Kroatia og Slovenia 24. oktober. FOTO: NTB Scanpix

  Landene vil øke grensekontrollen, blant annet gjennom returavtalen mellom EU og Tyrkia. De vil styrke Poseidon-operasjonen utenfor Hellas, som bidrar til redde flyktninger som kommer i båt over Middelhavet.

  De vil forsterke grensepolitiet Frontex, som kontrollerer yttergrensene til EU-landene, ved grensen mellom Bulgaria og Tyrkia.
  De vil også styrke grensesamarbeidet mellom Hellas og Makedonia, gjennom en økt tilstedeværelse fra FNs høykommissær for flyktninger.

  Hellas, Makedonia og Albania vil øke sin grensekontroll, gjennom at Frontex støtter registrering av flyktninger og migranter i Hellas.

  Landene mener mennesker som kommer over grensen mellom Kroatia og Serbia skal registreres og at man skal ta fingeravtrykk av dem som kommer.

  Det skal utplasseres en ekstra politistyrke på 400 politifolk i Slovenia, hvor det har kommet over 60.000 flyktninger de siste ti dagene.


 14. Må søke asyl


  Personer fra land utenfor EU som ikke har ønske om å søke om internasjonal beskyttelse, skal nektes innreise.


 15. Økt kamp mot menneskesmuglere


  Landene vil slå hardere ned på menneskesmuglere og trafficking, med støtte fra Europol, Frontex og Interpol.


 16. Gi informasjon til flyktninger


  Ta i bruk alle tilgjengelige kommunikasjonsmetoder for å informere flyktninger og migranter om eksisterende regler. De vil informere om deres rettigheter og plikter, og konsekvensene dersom de nekter å la seg registrere og at fingeravtrykket deres tas, eller om de ikke vil søke beskyttelse der de er.


 17. Evalueres hver uke


  Landene skal kartlegge effekten av disse punktene hver uke.


KILDER: European Commission, NRK
Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.