Kullkraftverket Plant Scherer i delstaten Georgia er en av USAs største kilder til utslipp av CO2. Menneskeskapte utslipp av CO2 og andre klimagasser bidrar til å øke temperaturen på kloden. Foto: Branden Camp / AP / NTB scanpix
Kullkraftverket Plant Scherer i delstaten Georgia er en av USAs største kilder til utslipp av CO2. Menneskeskapte utslipp av CO2 og andre klimagasser bidrar til å øke temperaturen på kloden. Foto: Branden Camp / AP / NTB scanpix Vis mer

Klimaendringer

Mot ny varmerekord: - Stadig mer skadelige konsekvenser for menneskers levekår

Tiåret som snart er over, vil med svært høy sannsynlighet gå inn i historiebøkene som det varmeste siden målingene begynte.

Publisert

Det fastslår Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) i en rapport som ble lagt fram tirsdag under FNs klimakonferanse i Madrid.

Siden 1980 har hvert eneste tiår vært varmere enn det foregående. Alt tyder på at dette også gjelder for årene fra 2010 til 2019.

Klodens gjennomsnittstemperatur har så langt i år ligget omtrent 1,1 grader høyere enn i førindustriell tid. 2019 ligger an til å bli ett av de tre varmeste årene som noen gang er målt.

– Hvis vi ikke umiddelbart tar grep for å bekjempe klimaendringene, er vi på vei mot en temperaturøkning på over 3 grader mot slutten av århundret, med stadig mer skadelige konsekvenser for menneskers levekår, sier WMO-sjef Petteri Taalas.

Protestbevegelse

I 2019 har klimaendringene kommet høyere på den politiske dagsordenen i vestlige land, ikke minst takket være den svenske 16-åringen Greta Thunberg.

Hun har gått i front når hundretusener av barn og unge over hele verden har krevd nye tiltak mot den globale oppvarmingen. Tirsdag kom Thunberg i land i Portugal, etter å ha krysset Atlanteren i seilbåt, før hun skal videre til klimaforhandlingene i Madrid.

Samtidig er en rekke land blitt rammet av ekstremt vær som av forskere er blitt knyttet til endringene i klimaet.

– Hetebølger og flommer som pleide å inntreffe én gang hvert hundrede år, er blitt vanligere. Land fra Bahamas til Japan til Mosambik er blitt rammet av konsekvensene av ødeleggende tropiske sykloner. Skogbranner har rast i Arktis og Australia, sier Petteri Taalas.

Mange varmerekorder

Europeiske land ble i sommer rammet av to ekstreme hetebølger. Nasjonale varmerekorder ble slått i Frankrike, Nederland, Belgia, Luxembourg, Tyskland og Storbritannia.

Mange steder ble de gamle rekordene nærmest knust, og den nye rekorden på 46,0 grader i Frankrike lå 1,9 grader høyere enn den gamle.

Samtidig fortsetter de globale klimautslippene å stige, og det er ingen enighet om nye omfattende tiltak nå for å snu utviklingen. I USA har president Donald Trump tvert imot bekreftet at verdens nest største utslippsnasjon skal ut av Parisavtalen.

Mengden klimagasser i atmosfæren er i år den høyeste som noen gang er registrert, ifølge WMO. I tillegg havner mye CO2 i havet, og dette har gjort havvannet 26 prosent surere enn i førindustriell tid.

Surere vann er en trussel mot mange arter som lever i havet, i likhet med høyere vanntemperaturer. De økte nivåene av CO2 vil trolig vedvare i atmosfæren i hundrevis av år, og enda lenger i havet.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.