Moskva-lojal leder i Kherson-regionen ber Russland evakuere lokalbefolkningen

Separatistlederen i Kherson-fylket ber Russland evakuere lokalbefolkningen. Det er fare for gatekamper i Kherson by.

Khersons Moskva-utnevnte leder, Vladimir Saldo (til venstre), sammen med president Vladimir Putin og lederne i andre annekterte regioner i Moskva da annekteringen ble feiret i september. Foto: Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP / NTB
Khersons Moskva-utnevnte leder, Vladimir Saldo (til venstre), sammen med president Vladimir Putin og lederne i andre annekterte regioner i Moskva da annekteringen ble feiret i september. Foto: Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert

Ukraina har gjennomført en offensiv i Kherson, men ifølge eksperter ønsker Ukraina helst å unngå bykrig. Byen Kherson hadde en befolkning på 283.000 innbyggere før krigen.

Britisk etterretnings skrev i sin statusoppdatering torsdag at lokale myndigheter trolig forbereder evakuering, noe som antyder at det kan gå mot bykrig.

Kherson-regionen ligger sør i Ukraina og er for Russland en viktig buffersone mellom den annekterte Krim-halvøya og det øvrige Ukraina. Det er en av regionene Russland har annektert.

Sakte, men sikker offensiv

De russiske styrkene har vært under press der siden Ukraina startet en offensiv i sommer. Den ukrainske offensiven har beveget seg sakte, men sikkert framover.

Ifølge det britiske forsvarsdepartementet er Russland er blitt tvunget til å rykke 20 kilometer bakover. Britene skriver at Russland prøver å etablere en ny frontlinje ved landsbyen Mylove.

Ukrainske myndigheter sa onsdag at de hadde gjenerobret ytterligere fem bosetninger i regionen. Ifølge det britiske forsvarsdepartementet pågår det harde kamper.

– Særlig i vest der ukrainske framskritt har gjort at den russiske flanken ikke lenger er beskyttet av elva, skriver departementet på Twitter i en daglig etterretningsoppdatering.

Blir Kherson befestet?

Norske forskere har sagt at et av spørsmålene som vil avgjøre om Ukraina lykkes i sin offensiv i Kherson, er om Kherson by blir befestet.

Det har tidligere i krigen rast harde bykriger i byer Russland har forsøkt å ta, mens Ukraina har forsøkt å unngå dette for å skåne sivilbefolkningen og hindre store skader på infrastrukturen i byene.

Dersom Russland velger å evakuere lokalbefolkningen og befeste byen, vil det kunne tvinge Ukraina til gatekamper dersom offensiven skal fortsette.

I etterkant av at offensiven i Kherson startet, har Ukraina hatt stor suksess i en offensiv i Kharkiv-regionen i øst, samt i Donbas. Samtidig har ukrainske angrep på Krim blitt møtt med harde gjengjeldelser fra Russland.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer