Mor til terrordrept kvinne anmelder tech-giganter

Moren til en dansk kvinne som ble drept i Marokko, anmelder Facebook og Google for å ha medvirket til at videoen av halshoggingen blir delt.

Illustrasjonsfoto. Foto: NTB scanpix / AFP
Illustrasjonsfoto. Foto: NTB scanpix / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Louisa Vesterager Jespersen (24) og norske Maren Ueland (28) ble drept i Atlasfjellene i Marokko i desember 2018. Fire menn er dømt til døden for drapene.

Mer enn tre år etter drapet mottar den danske 24-åringens mor, Helle Vesterager Jespersen, stadig videoer som viser drapet på datteren. Videoene blir sendt via Facebook, ifølge DR Nyheder. Nå har Vesterager Jespersen politianmeldt selskapet.

– Facebook svikter da de i flere tilfeller ikke har fjernet innholdet, til tross for at det er meldt fra, sier Miriam Michaelsen. Hun er stifter for foreningen Digitalt Ansvar og advokat for Vesterager Jespersen.

– Det samme materialet blir lastet opp og delt igjen og igjen. Slik prosedyrene er nå, er det den fornærmede selv som skal anmelde hver gang det legges ut, sier hun.

Advokaten opplyser at Facebook i flere tilfeller har unnlatt å svare på varsling av innholdet. Andre ganger har de svart at videoene ikke overskrider Facebooks retningslinjer.

Digitalt Ansvar og flere andre organisasjoner og forskere mener at techaktørene skal pålegges en større ansvar for å sørge for at innholdet ikke blir tilgjengelig på nytt.

Også Google er anmeldt ettersom drapsvideoen kan finnes via et enkelt søk.

I tillegg til filmen som viser drapet, har det også sirkulert en film der gjerningsmennene sverger troskap til den ytterliggående islamistgruppa IS.

Anken til de fire som ble dømt til døden i saken ble avvist i Marokkos høyeste domstol i april i fjor, og er dermed rettskraftig. Marokko har imidlertid ikke gjennomført henrettelser siden 1993.

(©NTB)

Mer om