Mont Blanc har blitt nesten én meter lavere

Franske eksperter har målt Mont Blanc, Vest-Europas høyeste fjell, til nesten én meter lavere enn høyden som tidligere har vært regnet som offisiell.

En gruppe franske eksperter har målt høyden til Mont Blanc, Vest-Europas høyeste fjell, til 4.807,81 meter. Det er nesten en meter lavere enn forrige måling. Foto: Laurent Cipriani/AP/NTB
En gruppe franske eksperter har målt høyden til Mont Blanc, Vest-Europas høyeste fjell, til 4.807,81 meter. Det er nesten en meter lavere enn forrige måling. Foto: Laurent Cipriani/AP/NTB Vis mer
Publisert

Geografiekspertene fant etter en ekspedisjon i september ut at toppen av fjellet, som ligger på grensen mellom Italia og Frankrike i Alpene, var 4.807,81 meter høy. Det tidligere estimatet var 4.808,72 meter.

– Nå er det opp til klimatologer, glasiologer og andre forskere å se på all data som er samlet inn og legge fram alle teoriene som kan forklare dette fenomenet, sa de.

Isbreer over hele verden smelter på grunn av klimaendringene, og den offisielle høyden til Mont Blanc har gått nedover i mer enn et tiår. Fjellet ble målt til sitt høyeste i 2007, med 4.810,9 meter.

Geografieksperter mener fjellet i snitt har mistet 13 centimeter årlig siden 2011.

Ekspedisjonen for å måle høyden gjennomføres annethvert år, men ekspertene avslørte onsdag at de ikke offentliggjorde den «eksepsjonelt lave» målingen fra 2019, da fjellet ble målt til 4.806,03 meter.

Målingen må tas med en klype salt, og avgjørelsen om å ikke offentliggjøre den ble tatt for å vente på «mer vitenskapelige forklaringer» i 2021. Forskerne mener at årets måling er den beste til nå på grunn av eksepsjonelle værforhold.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer