Monarkimotstandere planlegger protest når kong Charles krones

Britiske monarkimotstandere sier de planlegger å demonstrere når kong Charles krones. De mener seremonien er «et slag i ansiktet» for dem som sliter økonomisk.

Det ligger an til mye pomp og prakt når kong Charles krones i mai. Feiringen blir et slag i ansiktet for mange av dem som sliter økonomisk, mener monarkimotstanderne i Republic. Arkivfoto: Paul Ellis / AP / NTB
Det ligger an til mye pomp og prakt når kong Charles krones i mai. Feiringen blir et slag i ansiktet for mange av dem som sliter økonomisk, mener monarkimotstanderne i Republic. Arkivfoto: Paul Ellis / AP / NTB Vis mer
Publisert

Gruppen Republic sier den har vært i kontakt med London-politiet om planene om å holde en fredelig demonstrasjon på plassen utenfor Parlamentet. Den ligger foran Westminster Abbey, der britiske monarker krones.

– Kroningen er en feiring av nedarvet makt og privilegium. Det har ingen plass i et moderne samfunn, sier sjefen for den republikanske gruppen, Graham Smith.

– Dette meningsløse skuespillet koster titalls millioner pund og er et slag i ansiktet for millioner av mennesker som sliter med levekostnadskrisen, sier han.

Buckingham Palace opplyste lørdag at kroningen skal feires med prosesjoner, en konsert ved Windsor slott, gatefester og frivillig innsats i lokalsamfunnet.

74 år gamle Charles ble konge i september i fjor, da moren, dronning Elizabeth, døde. Han skal krones 6. mai.

Målinger har vist at de fleste briter støtter opp om monarkiet, men Republic mener støtten vil synke sammen som «en langsom punktering».

(©NTB)

Mer om