Mobilavhengig? Slik «slår du opp» med mobilen i jula

Med disse triksene bør du klare deg uten mobilen.

(upublisert) Opprettet


Etter smarttelefonen kom på markedet er store deler av verden avhenging av den lille duppedingsen, og stadig flere irriterer seg over folks hyppige mobilbruk.

De færreste av oss vil kanskje innrømme at vi er «mobilavhengige», men tenk deg om nå: Har du øynene klistret til mobilskjermen når du sitter på bussen eller toget – eller går på gata? Drar du frem mobilen mens du spiser frokost eller middag, på besøk hos venner, i møter på jobben, i butikken, i heisen – eller på do?

Det var det vi tenkte. Så hvordan skal du klare å legge fra deg mobilen uten at du tenker på hvem som har sendt deg en snap, skrevet til deg på Facebook eller likt et bilde på Instagram?

SOL har samlet 6 tips til hvordan du kan kose deg i jula uten at du sjekker mobilen til en hver tid: 

 1. «Mobilkurv» i gangen


  Kunne ikke laste instagram  Heng opp en kurv i gangen hvor gjestene skal legge fra seg mobilen. Her kan du også lage «regler» som henger over kurven.

  1. Alle mobiler skal ned i kurven
  2. Den første som henter den eller tar en titt må ta 10 armhevninger
  3. Alle skal klare seg uten mobilen i to timer. Vi klarte det på 90-tallet.
  4. Etter to timer (eller mer) uten mobil får du endelig sjekke Tinder, Facebook og Snapchat igjen


 2. Lag et veddemål med familien eller vennene


  Er du ute med venner på cafe eller restaurant kan dere alle legge mobilene midt på bordet med skjermen ned. Den som tar fram mobilen sin først må betale regningen.

  Gjør det samme med familien og lag et veddemål. Alle mobilene skal ligge på bordet med skjermen ned. Det trenger ikke å handle om penger, men i potten kan det ligge oppvask, rydding eller annen kjedelig aktivitet. Den første som plukker opp og ser på mobilen må rydde av bordet og ta oppvasken.


 3. Ta en skål og la den vandre


  Hent en skål fra kjøkkenet og send den rundt bordet. Alle skal legge mobilen i skålen og etter én time hentes skålen fram for at alle kan sjekke hva som har skjedd den siste timen. Etter 10 minutt legges telefonene tilbake i skålen. Slik fortsetter det til middagen/selskapet er over.


 4. Se hvor mye du bruker telefonen med en app


  Appen «Moment» (finnes for iPhone) gir det en oversikt over hvor mye du har brukt mobilen hver dag, hvor du har brukt den og gir deg varslinger om hvor lenge du har brukt mobilen, skriver NRK.

  Kanskje du blir overrasket når du ser hvor mye du faktisk bruker mobilen og legger den fra deg...


 5. Sett på flymodus når du har mobilen på deg


  «PLING», «PLING», «PLING». Det er til å bli gal av, både for de som sitter rundt deg, men også for deg selv. Slå mobilen på flymodus - så er du ikke tilgjengelig hele tiden.

  Du kan også slå av varslinger, så du ikke ser og hører alt som foregår på mobilen din.


 6. Legg mobilen fra deg på et bord - langt unna der du sitter


  Når julemiddagen kommer på bordet vil du ikke være den som sjekker mobilen til en hver tid. Legg den derfor fra deg på stua, med skjermen ned. Du bør klare deg uten mobilen mens ribba inntas.


Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.