Russisk påvirkningskampanje

Mistenker at Russland blandet seg inn i valgkampen i Storbritannia

Dokumenter som er blitt lekket i den britiske valgkampen, kan være en del av en russisk påvirkningskampanje, sier nettsamfunnet Reddit.

Labours partileder Jeremy Corbyn i London denne uken. Den britiske valgkampen er i innspurten foran torsdagens valg, og nok en gang er det kommet meldinger om at Russland forsøker å påvirke. Foto: Dominic Lipinski / PA via AP / NTB scanpix
Labours partileder Jeremy Corbyn i London denne uken. Den britiske valgkampen er i innspurten foran torsdagens valg, og nok en gang er det kommet meldinger om at Russland forsøker å påvirke. Foto: Dominic Lipinski / PA via AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Reddit har nå blokkert 61 kontoer i forbindelse med saken. Nettsamfunnet viser konkret til lekkasjen av dokumenter som skal stamme fra handelssamtalene mellom Storbritannia og USA.

Dokumentene er blitt en stor sak i den britiske valgkampen, og er blitt brukt av Labour-leder Jeremy Corbyn. Han mener de viser hvordan statsminister Boris Johnson er villig til å bruke helsevesenet NHS som en brikke i forhandlinger om en handelsavtale med USA.

Dokumentene ble lagt ut av en bruker som kaller seg gregoriator sent i oktober, og er siden delt også av en annen bruker.

– Vi har etterforsket denne kontoen og kontoer som er forbundet med den. Vi tror nå at dette er ledd i en kampanje som har utgangspunkt i Russland, skriver Reddit.

Koordinering

De viser til en russisk kampanje som ble oppdaget av Facebook tidligere i år. Den er også analysert av den amerikanske tankesmia Atlantic Council, og har fått tilnavnet Secondary Infektion.

Reddit opplyser at mistenkte kontoer hos dem er blitt rapportert, og at de også har fått indikasjoner fra politimyndighetene.

– Vi kan bekrefte at det er tegn til koordinering, skriver de.

Den britiske kulturministeren Nicky Morgan sier lørdag til BBC at meldingene om påvirkningskampanjer er «ekstremt alvorlige».

Corbyn avviser

Jeremy Corbyn avviser meldingen om russisk påvirkning og omtaler saken som en «konspirasjonsteori».

– Når vi offentliggjorde dokumentene, nektet verken statsministeren eller noen andre for at de var ekte, sier han, og føyer til at dokumentene «nøyaktig» viser hva Johnsons regjering diskuterte med USA.

Labour har ikke bekreftet om de har heantet dokumentene om handelssamtalene fra Reddit, eller om de har innhentet dem på annet vis.

Hemmeligholder rapport

Men heller ikke statsminister Boris Johnson unngår kritikk for ikke å ta russiske påvirkningskampanjer alvorlig nok.

Hans regjering har valgt å holde tilbake en rapport om russisk innblanding i brexit-avstemningen i 2016 til etter valget torsdag. Beslutningen vakte harme i Parlamentet, der flere beskyldte ham for å drøye publiseringen fordi han ville unngå pinlige avsløringer.

Rapporten ble ferdigstilt i mars og sikkerhetsklarert i oktober.

– Av hvilken grunn vurderes den fortsatt av statsministeren?, spurte lederen for Parlamentets etterretnings- og sikkerhetskomité, Dominic Grieve, da saken ble behandlet i november.

Grieve er tidligere medlem av det konservative partiet, men ble sparket ut av partiet etter å ha stemt mot regjeringen i høst.

(©NTB)

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer