Colombia:

Mirakelbarna i Colombia: Moren ba dem forlate henne for å overleve

Moren til de fire barna som overlevde 40 dager i jungelen etter en flystyrt, levde selv i fire dager etter ulykken. Hun ba barna dra fra henne for å overleve.

Et bilde offentliggjort av hæren i Colombia viser barna sammen med redningsarbeidere. Foto: AP / NTB
Et bilde offentliggjort av hæren i Colombia viser barna sammen med redningsarbeidere. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Den ene tingen Lesly (det eldste barnet) har gjort helt klart for meg, er at moren hennes var i live i fire dager etter flystyrten, sa de to yngste barnas far, Manuel Miller Ranoque, søndag.

Fire barn i alderen 13, 9, 5 og 1 år ble i forrige uke funnet i Amazonas-jungelen etter å ha overlevd en flystyrt 1. mai. Piloten, moren og en annen voksen døde.

– Før hun døde sa moren deres noe slikt som: «Dere må komme dere vekk herfra. Dere vil se hvilken mann deres far er, og han vil vise dere den samme kjærligheten jeg har vist dere, sa Miller Ranoque.

Henry Guerrero, en av redningsarbeiderne som fant barna i jungelen, snakket med pressen søndag. Foto: Ivan Valencia / AP / NTB
Henry Guerrero, en av redningsarbeiderne som fant barna i jungelen, snakket med pressen søndag. Foto: Ivan Valencia / AP / NTB Vis mer

Overlevde på frø og frukt

Barnas mor, Magdalena Mucutuy, var en urfolksleder. Barnas kunnskap om jungelen hjalp dem overleve i de 40 dagene før de ble funnet.

– Det at disse barna overlevde, er et tegn på kunnskapen og forholdet de har til naturen som de har lært av moren sin, sier Luis Acosta i den nasjonale organisasjonen for urfolk i Colombia.

Barna spiste frø, frukt, rotfrukt og planter de visste var spiselige, for å overleve, ifølge Acosta. Det var 13-åringen som tok seg av søsknene gjennom tiden i jungelen.

– Det er takket være henne, hennes mot, lederskap, omsorg og kunnskap om jungelen, at de tre andre var i stand til å overleve, sa forsvarsminister Ivan Velasquez etter å ha besøkt barna på sykehus i helgen.

Første ord: «Jeg er sulten»

«Jeg er sulten» og «mor er død» var det første barna sa til redningsgruppen som fant dem forrige uke.

– Den eldste datteren, som bar den minste i armene sine, løp mot meg. Da sa hun: «Jeg er sulten», forteller Nicolas Ordonez Gomes, en av redningsarbeiderne, i et TV-sendt intervju til kanalen RTVC søndag

Colombias president Gustavo Petro besøkte barna på sykehus i helgen. Foto: Colombias pressekontor / AP / NTB
Colombias president Gustavo Petro besøkte barna på sykehus i helgen. Foto: Colombias pressekontor / AP / NTB Vis mer

Deretter fant de en av guttene som skal ha ligget på bakken. Ifølge dem sa gutten: «Moren min er død».

– Vi svarte dem i positive ordelag og sa at vi var venner, at vi var blitt sendt hit av familien deres – faren, onkelen. Vi sa at vi var familie, la Ordonez Gomes til.

Behandles på sykehus

Redningsarbeiderne hadde lagt bak seg 2600 kilometer da de fant barna. I tillegg til å huse både jaguarer, slanger og andre farlige dyr, holder også væpnede gjengmiljøer til i jungelen.

Flere hundre personer – mange av dem urfolk – har deltatt i leteaksjonen.

Barna har mindre alvorlige skader og ernæringsmangel etter dagene i regnskogen. De behandles ved et militærsykehus i Colombias hovedstad Bogota.

President Gustavo Petro og forsvarsminister Ivan Velasquez besøkte dem på sykehuset i løpet av helgen. De sa at barna har det greit etter forholdene, men at de ikke klarer å spise normal mat ennå.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer