Flyktninger og asylsøkere utenfor en leir på øya Samos i Hellas. Foto: AP / NTB scanpix
Flyktninger og asylsøkere utenfor en leir på øya Samos i Hellas. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Minst tre menn knivstukket på overfylt asylmottak i Hellas

Minst tre mennesker er skadd i sammenstøt i en overfylt leir for asylsøkere øst på øya Samos. Branner brøt ut, og flere skal ha blitt evakuert.

Publisert

Leiren, hvor folk venter på å få asylsøknaden sin behandlet, ble bygget for å innlosjere 650 mennesker. I dag huser den 5.700 asylsøkere, ifølge tall fra greske myndigheter.

– Halvparten av de 6.000 menneskene som sitter fast i Vathy-leiren på Samos er kvinner og barn, sier Leger Uten Grenser (MSF) i en Twitter-melding.

Mandag kveld brøt det ut et masseslagsmål mellom afghanere og syrere i leiren, melder lokale medier. Politiet grep inn med tåregass for å spre folkemengden. Minst tre menn fikk behandling for stikkskader, mens åtte andre hadde pusteproblemer, opplyser den greske statssekretæren Manos Logothetis tirsdag morgen.

Brannslokking

Situasjonen ble forverret da det tok til å brenne i flere av de midlertidige boligene i leiren, noe som utløste en delvis evakuering, ifølge kringkasteren Skai. Det er ikke meldt om skadde fra brannene, som myndighetene fikk kontroll over i løpet av natten.

Leiren på Samos er ikke unik. Til sammen befinner over 32.000 migranter og flyktninger seg i leirer på greske øyer i nærheten av den tyrkiske kysten. De fleste av leirene er svært overbefolket, og de hygieniske forholdene beskrives som uholdbare. I Moria-leiren på Lesvos er det over 13.000 mennesker, men mottaket har egentlig bare plass til 3.000. Mange sover i telt utenfor leiren.

– Dette marerittet må ta slutt. Barn og andre sårbare mennesker må bli evakuert fra de greske øyene til trygge husrom, sier MSF tirsdag.

Flest syrere og afghanere

Hellas har i dag rundt 70.000 asylsøkere, de aller fleste av dem fra krigsherjede Syria og Afghanistan. Daglig kommer flere asylsøkere, og det fryktes at Tyrkias pågående offensiv i Syria vil utløse en ny flyktningstrøm til Europa.

Over 1,15 millioner flyktninger og migranter har ankommet Hellas siden 2015, de aller fleste av dem via sjøveien fra Tyrkia.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.