Minst åtte drept ved fengsel i Myanmar

Åtte mennesker er drept og 18 er såret etter at to bomber eksploderte ved et beryktet fengsel i Yangon i Myanmar.

Dette bildet, som er distribuert av militærjuntaens informasjonstjeneste, viser ødeleggelsene og et blodig gulv ved inngangen til Insein-fengselet etter onsdagens bombeeksplosjoner. Foto: TNIT / AP
Dette bildet, som er distribuert av militærjuntaens informasjonstjeneste, viser ødeleggelsene og et blodig gulv ved inngangen til Insein-fengselet etter onsdagens bombeeksplosjoner. Foto: TNIT / AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Khit Thit Media , som regnes som en av få uavhengige kilder til nyheter i Myanmar, eksploderte bomben ved inngangspartiet til Insein-fengselet i morgentimene onsdag.

En kø av pårørende sto og ventet på å få levere pakker med mat og andre gaver til innsatte da eksplosjonen fant sted.

Nyhetsbyrået har også lagt ut bilder fra det som skal være fengselets inngangsparti, og disse viser ødeleggelser og et blodig gulv.

Fengselet huser et stort antall politiske fanger med tilknytning til Aung San Suu Kyis parti Den nasjonale demokratiligaen (NLD).

I kaoset som oppsto etter at bomben eksploderte, åpnet soldater ifølge øyenvitner ild, og flere skal ha blitt drept.

Knuste protester

Hæren i Myanmar, som grep makten i et militærkupp i februar 2021, bekrefter i en pressemelding at åtte personer, blant dem ansatte i fengselet, ble drept, og at 18 ble såret da minst to bomber eksploderte.

Det er ikke kjent hvem som sto bak de to bombene som krevde minst åtte liv ved inngangen til det beryktede Insein-fengselet utenfor Yangon i Myanmar onsdag morgen. Foto: Militærjuntaens informasjonstjeneste / AP / NTB
Det er ikke kjent hvem som sto bak de to bombene som krevde minst åtte liv ved inngangen til det beryktede Insein-fengselet utenfor Yangon i Myanmar onsdag morgen. Foto: Militærjuntaens informasjonstjeneste / AP / NTB Vis mer

Det opplyses ikke at soldater åpnet ild, og det går heller ikke fram av pressemeldingen om noen ble skutt og drept etter eksplosjonene.

Militærkuppet i Myanmar utløste omfattende protester, som ble knust av sikkerhetsstyrkene i landet. Over 1.200 mennesker ble drept og tusenvis kastet i fengsel. Mange av dem sitter i det store Insein-fengselet i utkanten av Yangon.

Suu Kyi, som fikk Nobels fredspris i 1991, er dømt til 26 års fengsel etter kuppet, men soner ikke i Insein-fengselet.

Norsk konsul

I 1996 døde den norske konsulen i landet, Leander Nicols, i Insein-fengselet der han ifølge medfanger ble utsatt for langvarig tortur og ble nektet livsviktig medisin. Også da ble landet styrt av en militærjunta, og det var konsulens nære forhold til Suu Kyi som førte til at han ble fengslet.

I august i år ble Storbritannias tidligere ambassadør i landet, Vicky Bowman, pågrepet og satt i varetekt i Insein-fengselet, sammen med ektemannen Htein Lin som er en framtredende kunstner. Det er uklart hvorfor.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer