Minst 27 mennesker mistet livet: Fem er pågrepet

Minst 27 mennesker omkom da en båt full av migranter sank i Den engelske kanal. – Vi vil ikke tillate at kanalen blir en kirkegård, sier Emmanuel Macron.

Minst 27 migranter omkom i forsøket på å ta seg over Den engelske kanal onsdag. Her er nødetater ved havna i den franske kystbyen Calais. Foto: Michel Spingler / AP / NTB
Minst 27 migranter omkom i forsøket på å ta seg over Den engelske kanal onsdag. Her er nødetater ved havna i den franske kystbyen Calais. Foto: Michel Spingler / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ulykken er den dødeligste som har rammet den travle migrantruten mellom Frankrike og Storbritannia siden den ble tatt i bruk i stor skala i 2018, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Frankrikes president Emmanuel Macron opplyste onsdag kveld at dødstallet hadde steget til 31, men senere ble tallet nedjustert til 27 av innenriksdepartementet.

17 menn, sju kvinner og tre mindreårige omkom da båten sank utenfor den nordlige kysten av Frankrike onsdag, ifølge statsadvokaten i Lille.

To overlevende er funnet, mens minst én person skal være savnet. Ofrenes nasjonalitet er foreløpig ikke kjent.

Macron lover å finne dem som er ansvarlige for tragedien og sa at han ikke vil tillate at Den engelske kanal blir en «kirkegård».

Aktivister møtte opp i Calais etter ulykken for å protestere hvordan migrantene blir behandlet. Foto: Michel Spingler / AP / NTB
Aktivister møtte opp i Calais etter ulykken for å protestere hvordan migrantene blir behandlet. Foto: Michel Spingler / AP / NTB Vis mer

– Det er Europas dypeste verdier – humanisme, respekt for enkeltmenneskets verdighet – som er i sorg, sa Macron.

Fisker slo alarm

Det siste året har stadig flere mennesker på flukt fra konflikt eller fattigdom lagt ut på reisen fra Nord-Frankrike over kanalen i små, skrøpelige fartøy. De håper å få asyl eller bedre levekår i Storbritannia.

Tall fra det britiske nyhetsbyrået PA viser at 25.700 mennesker har krysset kanalen i små båter hittil i år, tre ganger så mange som i hele 2020.

Frankrikes innenriksdepartement opplyste onsdag ettermiddag at patruljefartøy hadde funnet døde og bevisstløse mennesker i vannet etter at en fisker slo alarm.

Johnson forferdet

Ofrene dro ut fra Dunkerque øst for Calais i båt på vei til England, og dødstallet steg gradvis etter de første meldingene om forliset.

– Jeg er sjokkert, forferdet og dypt bedrøvet over tapet av menneskeliv til sjøs, sa Storbritannias statsminister Boris Johnson etter å ha ledet et krisemøte i sitt eget regjeringsapparat om forliset.

Enige om tettere samarbeid

Macron ba onsdag om et hastemøte for europeiske ministre som står overfor migrasjonsutfordringen, og Johnson tok til orde for tettere samarbeid med Frankrike mot kriminelle menneskesmuglere.

Franske politifolk patruljerer stranden i Wimereux, på leting etter migranter som forsøker å krysse Den engelske kanal til Storbritannia. Foto: AP / NTB
Franske politifolk patruljerer stranden i Wimereux, på leting etter migranter som forsøker å krysse Den engelske kanal til Storbritannia. Foto: AP / NTB Vis mer

Etter en telefonsamtale mellom de to lederne er landene enige om å gjøre mer.

– Begge lederne var enige om at det tragiske tapet av menneskeliv i dag er en påminnelse om at det er helt nødvendig å holde alle muligheter åpne for å stanse disse livsfarlige overfartene og bryte opp forretningsmodellen til de kriminelle gjengene som står bak dem, sa en talsmann for den britiske regjeringen.

Fem pågrepet

Fransk påtalemyndighet har åpnet etterforskning av uaktsomt drap etter tragedien. Torsdag opplyser innenriksminister Gérald Darmanin at fem personer er pågrepet, mistenkt for å være menneskesmuglere med direkte tilknytning til forliset.

Franske politifolk patruljerer området rundt den tidligere migrantleiren kjent som «jungelen» i Calais nord i Frankrike. Tusenvis av mennesker forsøker hvert år å ta seg over Den engelske kanal til Storbritannia fra dette området. For mange ender det med døden. Foto: AP / NTB
Franske politifolk patruljerer området rundt den tidligere migrantleiren kjent som «jungelen» i Calais nord i Frankrike. Tusenvis av mennesker forsøker hvert år å ta seg over Den engelske kanal til Storbritannia fra dette området. For mange ender det med døden. Foto: AP / NTB Vis mer

– Den kriminelle naturen til smuglerne som organiserer disse overfartene, kan ikke fordømmes nok, tvitrer Dramanin, som tar til orde for en «sterk internasjonal reaksjon».

– Denne katastrofen i Kanalen er en tragedie, tvitrer Frankrikes statsminister Jean Castex.

Tre helikoptre og tre båter deltok i søket etter ofre, ifølge franske myndigheter.

– Mine tanker er hos de mange savnede og skadde, ofre for kriminelle smuglere som utnytter deres fortvilelse, sier Castex, som skal holde et krisemøte med flere ministre torsdag morgen.

Krangler

Ulykken skjer mens Storbritannia og Frankrike er uenige om hvordan de skal håndtere strømmen av migranter og flyktninger. Britene har bedt Frankrike innføre strengere tiltak for å hindre at de legger ut på reisen.

Ifølge franske myndigheter er 7.800 mennesker reddet i Den engelske kanal i år. Tallet på mennesker som forsøker å ta seg til England, er doblet bare siden august.

Før onsdagens tragedie var sju mennesker bekreftet eller fryktet omkommet i ulike hendelser hittil i år.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer