Irak

Minst 23 personer drep i voldsomme demonstrasjoner i Irak

Minst 23 personer er drept i voldsomme demonstrasjoner mot regjeringen i Irak fredag, opplyser sikkerhetsmyndighetene.

Demonstranter i Bagdad løper fra tåregass som irakiske sikkerhetsstyrker har sendt mot dem. Protestene mot regjeringen fortsatte fredag. Foto: AP / NTB scanpix
Demonstranter i Bagdad løper fra tåregass som irakiske sikkerhetsstyrker har sendt mot dem. Protestene mot regjeringen fortsatte fredag. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De 23 er drept i protester som har pågått flere steder i Irak fredag, både i hovedstaden Bagdad og landets sørlige regioner.

Ifølge irakiske sikkerhetstjenestemenn er åtte drept i Bagdad. De øvrige dødsfallene har skjedd i provinsene Basra, Nasiriyah, Misan og Muthanna i Sør-Irak.

De fleste dødsfallene skal ha skjedd som følge av at tåregass ble avfyrt direkte mot demonstrantene, i tillegg til gummikuler, men også skarp ammunisjon.

Stormet flere bygninger

Fem demonstranter ble skutt og drept da de forsøkte å storme hovedkvarteret til en væpnet gruppe sør i Iandet. Stormingen fant sted i byen Amarah. Bygningen tilhører Asaib Ahl al-Haq-gruppen, som er medlem av den mektige paramilitære styrken Hashed al-Shaabi. Kontoret skal ha blitt påtent. Fem ble drept, opplyser kilder i helsevesenet.

I byen Nasiriyah, ikke langt unna, meldes det om ytterligere dødsfall. Der skal minst fem personer ha blitt skutt og drept og 18 såret i opptøyene, og det meldes at provinsregjeringens bygning er satt i brann.

Flere kontorer tilhørende politiske partier er også stukket i brann andre steder i sør, opplyser politiet.

Flere drept i Bagdad

I Bagdad skal minst åtte demonstranter ha blitt drept. Ifølge Ali Bayati i Den irakiske menneskerettskommisjonen ser det ut til at noen av disse ble truffet i hodet eller ansiktet av tåregassbeholdere skutt ut av sikkerhetsstyrkene.

Nesten 100 oppgis å være såret i den irakiske hovedstaden. Demonstranter forsøkte blant annet å krysse en bro som leder over til den strengt bevoktede grønne sonen, som huser regjeringsbygg og utenlandske ambassader.

Demonstrantene mener regjeringen har sviktet i å løse landets problemer med høy arbeidsledighet og utbredt korrupsjon, og protestene ble gjenopptatt fredag etter en tre ukers pause.

En uke ut i de voldelige sammenstøtene iverksatte myndighetene en gransking som konkluderte med at sikkerhetsstyrkenes voldsbruk var omfattende. 149 mennesker hadde blitt drept og over 3.000 skadd, ifølge granskningen. Åtte personer tilknyttet sikkerhetsstyrkene var også blant ofrene.

(©NTB)

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer