Minst 16 døde etter masseskyting i Maine

Minst 16 personer, opptil 22, er drept og mange er såret i en masseskyting i Lewiston i Maine. Folk i store deler av delstaten blir bedt om å holde seg hjemme.

Bilder fra skytingen. (Androscoggin County Sheriff's Office via AP)
Bilder fra skytingen. (Androscoggin County Sheriff's Office via AP) Vis mer
Publisert

Tallet på drepte var tidligere oppgitt å være 22, men medier oppgir nå ulike dødstall, alt fra 16 til 22.

40 år gamle Robert Card beskrives som en «person av interesse» av politiet. Dette begrepet tilsvarer mistenkt i Norge. Han er fortsatt på rømmen og beskrives som væpnet og farlig.

Card har ifølge politiet fått opplæring som skyteinstruktør i reservestyrkene til det amerikanske militæret. Han var innlagt på psykiatrisk avdeling i to uker i sommer, heter det videre. Det står ingenting om hva han var innlagt for eller hva slags behandling han fikk.

Mange bes om å holde seg hjemme

Det står imidlertid at han hadde meldt fra at han hørte stemmer, og at han hadde truet med å gjennomføre en masseskyting på militærbasen.

Folk i Lewiston ble bedt om å holde seg hjemme eller i skjul torsdag, og skolene i distriktet skal holde stengt. I flere nabobyer og -bygder er beredskapen også høy, blant annet i Lisbon, der politiet fant en bil de mistenker Card kjørte.

Også Saco, som er mer enn en time unna, har stengt skolene for dagen, ifølge en kilde NTB har snakket med. Byen huser militærbasen Card truet med å gå til angrep på.

– Jeg er glad for å holde meg hjemme, sier kilden, som er lærer ved en av skolene i Saco.

Mange sårede

ABC News , CNN og NBC News siterer politikilder på at mange titalls er såret. Skytingen fant sted på en bowlinghall og på en bar i 19-tiden lokal tid onsdag, skriver AP.

Sheriffen har publisert to bilder av den ettersøkte Card på Facebook.

Bildene viser en mann som har skjegg, langermet skjorte og olabukser, og som holder et automatgevær i skytestilling.

– Om dere ser mistenkelig aktivitet eller mistenkelige personer, vær snill å ringe 911, skriver politiet på Facebook.

Central Maine Medical Center i Lewiston sier i en uttalelse at de håndterer en situasjon med mange ofre, og at de koordinerer med sykehus i området om å ta imot pasienter. Væpnet politi sikrer sykehuset og patruljerer utenfor.

Få våpenlover

Guvernør Janet Mills skriver i en uttalelse at hun har blitt orientert om situasjonen, og at hun er i tett kontakt med lokale sikkerhetsmyndigheter.

President Joe Biden har snakket med Mills og Maines kongressrepresentanter over telefon for å tilby «full føderal støtte i kjølvannet av dette grusomme angrepet», heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

CNN skriver at FBI har tilbudt ressurser og personell til det lokale politiet.

Lewiston ligger knappe seks mil nord for Maines største by Portland. Delstaten, som ligger helt nordøst i USA, har ifølge AP en sterk jakttradisjon. Velgerne har flere ganger stanset forsøk på å innskrenke tilgangen til skytevåpen gjennom folkeavstemning.

Følg Sol på Facebook!

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer