Millioner tilbakeføres fra Sør-Afrika – elleve år etter vannverk-dommen

Elleve år etter dommen i den store utroskaps- og korrupsjonssaken ved Nedre Romerike Vannverk blir det nå tilbakeført 20,5 millioner kroner fra Sør-Afrika.

Sjefen for Nedre Romerike Vannverk og Sentralrenseanlegget RA-2 ble våren 2010 dømt for omfattende korrupsjon og økonomisk utroskap. Nå får endelig vannverket tilbake noe av pengene. Foto: Cornelius Poppe / NTB
Sjefen for Nedre Romerike Vannverk og Sentralrenseanlegget RA-2 ble våren 2010 dømt for omfattende korrupsjon og økonomisk utroskap. Nå får endelig vannverket tilbake noe av pengene. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er vannverket som har stått for salget av midlene som ble inndratt da vannverkssjefen og sønnen hans fikk dommen i Eidsivating lagmannsrett i slutten av mai 2010. I tillegg til vannverkssjefens farmer i Sør-Afrika er det realisert betydelige midler ved salg av blant annet en rekke kjøretøy, maskiner og båter.

– I denne saken har det tatt tid å få pengene tilbakeført til Norge. Men saken viser at det er mulig å få realisert beslaglagte verdier også i utlandet, selv om det krever betydelig arbeid og utholdenhet, sier førstestatsadvokat Lars Stoltenberg i Økokrim.

Etterforskningen ble iverksatt etter flere dyptpløyende avsløringer i Aftenposten i 2005 – blant annet av en jaktfarm på 80.000 mål i Sør-Afrika som skal ha blitt betalt med ulovlige midler.

Voldsomt forbruk

Vannverkssjefen ble dømt til sju og et halvt års fengsel for korrupsjonshandlinger for 10 millioner kroner, mens utroskapen blir anslått til en verdi av rundt 30–35 millioner kroner. I tillegg kommer «illojal disponering» av penger for minst 10 millioner kroner. Juryen mente vannverkssjefen var skyldig på 42 av 51 punkter i den omfattende tiltalen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer