New Delhi:

Millionby tar omstridt luftgrep

Indiske eksperter er i ferd med å utvikle teknologi der kunstig regn skal brukes til å fjerne dødelig smog i hovedstaden New Delhi.

Et flybilde tatt over utkanten av New Delhi 12. november. Foto: Altaf Qadri / AP / NTB
Et flybilde tatt over utkanten av New Delhi 12. november. Foto: Altaf Qadri / AP / NTB Vis mer
Publisert

Miljøaktivister frykter at tiltaket vil bli både dyrt og kortsiktig, og at myndighetene bruker det som hvilepute slik at de slipper å ta tak i de grunnleggende årsakene til forurensingen.

New Delhi er den hovedstaden i verden som har verst luftkvalitet. Smogen fører til store helseproblemer for de rundt 30 millioner menneskene som bor i New Delhi og omegn. Nivået av kreftfremkallende mikropartikler er ofte 30 ganger så høyt som grensen satt av Verdens helseorganisasjon (WHO).

Forurensingen kan føre til slag, hjertesykdom, lungekreft og luftveissykdommer, ifølge WHO, og innbyggernes liv forkortes i snitt med anslagsvis tolv år.

Prøvd mye før

Myndighetene har innimellom måtte stenge skoler for å beskytte elever og lærer mot utslippene. De har også forsøkt å løse problemet ved å forby dieselbiler, men uten at det har gitt særlig resultater.

India: Sjokkerende video viser to kvinner bli paradert nakne av en mobb med menn. Video: AP og Twitter. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Nå har de bedt eksperter om å utvikle teknologi som innebærer at både fly og bakkeanlegg skal lage kunstig regn for å klarne luften

Professor Sachchida Nand Tripathi ved Indian Institute of Technology (IIT) i Kanpur sier at selv små regnskyller vil bidra til å få ned forurensingen.

Har ikke troen

Teknologien går ut på å slippe ut ulike former for salt i skylaget. Saltkrystallene bidrar til at kondens blir til regn.

Smogen ligger tett over New Delhi. Bildet ble tatt 12. november. Foto: Altaf Qadri / AP / NTB
Smogen ligger tett over New Delhi. Bildet ble tatt 12. november. Foto: Altaf Qadri / AP / NTB Vis mer

Miljøeksperten Bhavreen Kandhari mener imidlertid at tiltaket er lite effektivt og påpeker at det også er svært kostbart.

– Det er fare for at det blir en bortkastet bruk av offentlige midler og verdifull tid, sier hun.

(©NTB)