Milliarder til barn i kriseområder, dyrere barnehage, mer penger til breddeidrett

Dette betyr dagens budsjettlekkasjer for barn og ungdom.

(upublisert) Opprettet

1. Bedre oppfølging av ofre for vold og overgrep

11,5 millioner kroner skal øremerkes til oppfølging av barn og ungdom som har blitt utsatt for vold eller seksuelle overgrep, skriver NRK i dag. – Å bygge selvtillit, å mestre hverdagen, å få veiledning i etterkant av hendelser, å få informasjon om hvordan en rettssak foregår er ting vi kan bidra til for disse menneskene, fastslår Åse Michaelsen fra Fremskrittspartiet i Vest-Agder til nettsiden. Pengene skal også kunne støtte oppfølging av pårørende, og stilles blant annet til disposisjon for organisasjoner og støtteforeninger som jobber opp mot barn og unge.

2. Uføre kan få flere titusener mindre i barnetillegg

I helga hevdet Dagens Næringsliv at det blir en gjennomgang av barnetillegget for uføre. Mens de i dag justeres etter arbeidskapasitet, skal det i framtiden standardiseres opp mot tillegget arbeidsdyktige får. Karin Andersen fra SV har tidligere anslått at kuttet kan gi et årlig tap på 27 000 kroner for uføre med ett barn, og 54 000 for uføre med to ifølge NTB (via DN). Hensikten med det omstridte forslaget skal være å gjøre det mer attraktivt å jobbe.
For de fleste familier vil barnehagen stige litt i pris.(Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix)For de fleste familier vil barnehagen stige litt i pris.(Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix)

3. Billigere (og dyrere) barnehage, flere plasser

Under Dagsrevyen på lørdag lekket statsminister Erna Solberg nyheten om at det nye statsbudsjettet skal gjøre barnehageplasser billigere for nordmenn med under gjennomsnittlig inntekt. Familier med en bruttoinntekt på mindre enn 405 000 kroner i året skal i snitt måtte betale 500 kroner mindre i måneden for barnehageplass. Aftenposten skriver til gjengjeld at maksprisen for barnehageplass vil stige med 175 kroner for alle neste år. 100 kroner i ren økning og 75 som prisjustering. Mens sistnevnte endring trer i kraft fra 1. januar, vil reduksjonen for ubemidlede familier tre i kraft først 1. august. NRK supplerer med at det visstnok settes av 100 millioner kroner for å trappe opp til to barnehageopptak i året og et håp om å opprette 800 nye barnehageplasser.

4. Mer penger til breddeidrett

Norsk breddeidrett kan få en solid pengeinnsprøytning fra neste år av. NRK skriver at 64 prosent av tippemidlene skal gå i den retningen i 2015. I dag øremerkes 56 prosent av potten til breddeidrett - som i stor grad inkluderer sports- og idrettstilbud for barn og ungdom i skolealder.

5. Milliarder til utdanning av barn i u-land

Hele 2,4 milliarder kroner foreslår brukt på utdanning av barn i kriseområder, erklærer utenriksminister Børge Brende til NRK. Summen er 30 prosent høyere enn forslaget fra fjorårets regjering, og skal blant annet disponeres av FN, UNICEF og Global Partnership for Education etter råd fra den norske regjeringen, ifølge NRK. – Det betyr blant annet at vi kan hjelpe en million barn som ikke får tilbud om skole i dag, og det er et sjumilssteg, mener Brende.   Er dette riktig bruk av statsbudsjettet? Hvordan mener du at man best kunne hjulpet barn og ungdom med statsmidlene? Ta del i diskusjonen under, eller på SOLs Facebook-side  

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.