Militære advarer frivillige mot å kjempe på ukrainsk side

Manglende trening, samt uvitenhet om krigens lover, kan gjøre det svært farlig for frivillige å reise til Ukraina for å kjempe, advarer militære eksperter.

Lokale innbyggere får våpenopplæring utenfor Kyiv. Militære eksperter advarer utrente frivillige mot å melde seg til tjeneste og frykter at det kan resultere i tap av uskyldige liv og brudd på krigens lover. Foto: AP / NTB
Lokale innbyggere får våpenopplæring utenfor Kyiv. Militære eksperter advarer utrente frivillige mot å melde seg til tjeneste og frykter at det kan resultere i tap av uskyldige liv og brudd på krigens lover. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Uten militær utdannelse eller faglig kompetanse risikerer man både eget og andres liv i en krigssone, mener oberst Thomas Funch Pedersen ved Institutt for Militære operasjoner ved Forsvarsakademiet i Danmark.

Lederen i organisasjonen Danmarks Veteraner, Niels Hartvig Andersen, er enig og sier at alle bør tenke seg grundig om før de reiser til Ukraina for å delta i krigen.

– Det handler ikke kun om man kan bruke et gevær, det handler også om å kunne inngå i enheter der man skal kommunisere og samarbeide med ukrainere under ganske vanskelige forhold, sier Funch Pedersen.

– Dette er svært vanskelig dersom man ikke kan språket eller har trent sammen, sier han.

Ikke ulovlig

Danmarks statsminister Mette Frederiksen understreket på en pressekonferanse søndag at danske statsborgere eller ukrainere bosatt i Danmark ikke bryter loven dersom de reiser til Ukraina for å kjempe. Dette bekreftes også av juridiske eksperter i Danmark.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ba i helgen nordmenn som går med planer om å kjempe på ukrainsk side om å tenke seg nøye om.

– Da tror jeg man må tenke seg grundig om. Jeg skjønner at de diskusjonene oppstår, men krig er dramatisk, sa han til TV 2.

Generaladvokat Sigrid Redse Johansen bekreftet at det ikke er straffbart å krige på vegne av en annen stat, men det forutsetter at man slutter seg til regjeringsstyrker og bærer deres uniform.

På kant

Thomas Funch Pedersen frykter at sivile uten militær trening vil havne i situasjoner der de ikke vet hvordan de skal opptre.

– Har man ikke en profesjonell utdannelse som soldat og en oppdatert militær utdannelse, risikerer man også å havne i situasjoner der en manglende kjennskap til krigens lover bringer en på kant med konvensjonene, og der man risikerer å påføre andre uberettiget skade, sier han.

– Risikoen for sivile tap øker dersom man ikke vet hva man gjør, og man risikerer å sette både eget og andres liv i fare, sier Funch Pedersen.

Niels Hartvig Andersen, som selv har tjenestegjort i det danske forsvaret i 40 år, en rekke ganger i utlandet, er kjent med at flere dansker har meldt seg til tjeneste i Ukraina. Han understreker at det ikke er snakk om mange.

Kan endre livet

Hartvig Andersens råd er også at man bør tenke seg svært nøye om og aller helst diskutere det med soldater som har erfaring fra utenlandsoperasjoner.

– Dette kan endre livet ditt i løpet av brøkdelen av et sekund. Man kan bli drept eller såret, sier han.

– Dersom man reiser som privatperson og kommer hjem som såret, har man ikke tilgang til det apparatet som Forsvaret stiller til rådighet for sine sårede. Det endrer virkelig livet dersom man kommer hjem og mangler en arm eller et bein, sier Hartvig Andersen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer