Mikromåne på fredag den 13. – 13 år til neste gang

En sjelden mikromåne kom til syne på himmelen over Norge fredag kveld.

Fredag 13. september var det mikromåne. Månen er nå nær punktet lengst fra kloden vår, apogeum, og når det er fullmåne samtidig, kalles det en mikromåne. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Fredag 13. september var det mikromåne. Månen er nå nær punktet lengst fra kloden vår, apogeum, og når det er fullmåne samtidig, kalles det en mikromåne. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

I år er det i tillegg mikromåne på fredag den 13., en sjelden kombinasjon som ikke vil inntreffe igjen før om 13 år, den 13. mai 2033, melder The Independent.

Månen er nå nær punktet lengst fra kloden vår, apogeum, og når det er fullmåne samtidig, kalles det en mikromåne, som er det motsatte av kjempefullmånen, som kalles supermåne.

Ifølge NASA er en mikromåne omtrent 12 til 14 prosent mindre enn en supermåne, så det er definitivt ikke lett å se at den er mindre når man ikke har mulighet til å se dem ved siden av hverandre.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer