Kongelig åpning av norsk-tysk festival

Mette-Marit var med på åpningen av Den tysk-norske litteratur­festivalen

Møtte en rekke forfattere fra Tyskland, Østerrike, Sveits og Norge.

Kronprinsesse Mette-Marit etter åpningen av Den tysk-norske litteraturfestivalen. Kronprins Haakon dukket opp ved avslutningen av åpningen. (Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix).
Kronprinsesse Mette-Marit etter åpningen av Den tysk-norske litteraturfestivalen. Kronprins Haakon dukket opp ved avslutningen av åpningen. (Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix). Vis mer
Publisert

Også oversettere, akademikere og journalister deltar – til sammen rundt 100 i tallet. Den tre dager lange festivalen åpnet fredag og holdes på Litteraturhuset i Oslo.

Festivalen byr på samtaler, opplesninger, foredrag, debatter, tysktimer, lyrikk-kveld, utstillinger og forestillinger.

Aldri før har så mange tyskspråklige forfattere gjestet Norge samtidig, slår arrangørene fast.

Babylon Berlin

Blant annet inviterer festivalen til et møte med Volker Kutscher, mannen bak bøkene som den populære serien Babylon Berlin er bygget på.

Undertittelen på festivalen er «På vei til Frankfurt», ettersom den tyske storbyen er vertskap for verdens største bokmesse i oktober – og Norge er hovedland.

Rekordmange norske bøker, over 250 titler, gis ut på tysk i år, ifølge Kongehuset. Et vanlig år er tallet også høyt, med mellom 30 og 40 utgivelser. Samtidig oversettes bare ti-tolv titler fra tysk til norsk.

Dette misforholdet ønsker festivalen å gjøre noe med, og mange norske forfattere stiller opp for å skape blest om sine tyskspråklige kollegaer.

Bokbane

Tidligere fredag fortalte kronprinsesse Mette-Marit til VG at hun i år bytter ut «Litteraturtog» med «Bokbane».

Dette blir en litterær reise med T-banen gjennom Oslo i vanlig rute fra Kolsås i vest til Stovner i øst 8. og 9. mai. Underveis blir det stopp for møter med forfattere på lokale biblioteker på Bekkestua, Røa, Majorstuen, Tøyen, Furuset og Stovner.

Tidligere har kronprinsessen selv ført de fleste av samtalene med forfatterne, men grunnet helsetilstanden hennes med lungefibrose er Silje Nordnes fra P3 hentet inn for å gjøre dette, ifølge VG.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer