Meteorologene: - Pinsehelgen blir best i sør

Når pinsehelgen står for døren, flytter penværet seg fra nord til sør. Da ligger det an til at årets første sommerdag kan bli registrert i hovedstaden.

Fra fredag skifter været – da blir det Nord-Norge som får nedbør og kaldere vær, mens Sør-Norge får høyere temperaturer og mer stabilt vær. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Fra fredag skifter været – da blir det Nord-Norge som får nedbør og kaldere vær, mens Sør-Norge får høyere temperaturer og mer stabilt vær. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Folk sørpå har den siste tiden kastet misunnelige blikk mot været i nord. I sør har det vært ustabilt vær med byger, lyn og torden, mens det har vært pent vær i store deler av Nord-Norge.

– Sånn kommer det til å være fram til fredag, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Ingvild Villa, til NTB.

Da kan man hente fram sommerklærne i sør, mens sydvest og paraply må hentes opp fra skuffen i nord.

– Det blir et slags skifte. Da blir det Nord-Norge som får bygeaktivitet, nedbør og lavere temperaturer, mens Sør-Norge får høyere temperaturer og mer stabilt vær, sier Villa.

Vestlandet og Trøndelag må vente

– Det henger igjen litt nedbør på Vestlandet fredag, men da begynner Østlandet å få det penere, sier meteorologen.

Nedbøren vil henge igjen på Vestlandet og i Trøndelag, som betyr at smaken av godvær her blir utsatt til over helgen. Sør for Stad og hele veien langs kysten til Oslo blir det bra.

– Så det ser ut til at pinsehelgen blir best i sør. Andre pinsedag, mandag, kan det bli fint flere plasser sørpå, sier Villa.

Onsdag gikk vi inn i de tre offisielle sommermånedene. En nordisk sommerdag innebærer at temperaturen når 20 grader, noe det onsdag allerede var målt tre ganger i år på værvarslingen i Tromsø. Dette har bare skjedd fire ganger siden måling av maksimumstemperatur startet i 1937.

Temperaturen faller med 10 grader

Også torsdag er det meldt 20 grader i Ishavsbyen, før temperaturene vil falle med 10 grader til helgen.

I Oslo har man fortsatt til gode å måle en sommerdag i år, men det kan skje allerede til helgen. Fra fredag er det meldt 20 grader og oppover.

Hvordan været i sommermånedene kommer til å bli, er det ikke mulig å si noe om, selv ikke for meteorologene.

– Jeg har dessverre ingen krystallkule jeg kan spå sommerværet med, beklager Villa.

(©NTB)

NON STOP: Denne gjengen nyter sommeren, så skjer uhellet. Non Stop TV med Sondre og Christian. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de morsomste viralklippene du ikke vil gå glipp av! Se Non Stop TV med Sondre og Christian på Dagbladet! Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer