Meteorologene har gode nyheter

Mens regnet høljer ned over stort sett hele landet kan det være en trøst å tenke på at om tre-fire dager blir det oppholdsvær.

Det siste lavtrykkssystemet kom inn fra sør og har bidratt til en mildere værtype enn normalt for årstiden.

– Det ligger en del varsler ute nå, om flom, skredfare og vanskelige kjøreforhold i Sør-Norge, og i dagene framover vil det også fortsette å være skredfare enkelte steder i landet. Men når dette værsystemet vi har hatt er over er det ikke ventet noen flere obs-varsler, sier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt til NTB.

Lavtrykkssystemet ligger fremdeles med senter utenfor kysten:

– Det siger innover Sør-Norge fra sørvest og gir store nedbørmengder i hele Sør-Norge og etter hvert innover Nord-Norge. Det vil vedvare fredag og lørdag før det trekker østover og åpner opp for roligere vær med mindre nedbør.

Sol, faktisk

Lavtrykket nå har ikke vært noen storm, men det har vært perioder med kuling på kysten. Moxnes regner med at været roer seg over stort sett hele landet fra søndag, med noen variasjoner:

– Generelt kan vi si at hele landet får mye mindre nedbør, lavere temperaturer med minusgrader stort sett overalt, og flere steder blir det faktisk sol.

Mest nedbør kommer østafjells, i form av snø:

– Ikke mye, men litt påfyll av hvitt, særlig mandag og tirsdag. Deretter er det ikke så lett å si hvor mye det blir, sier Moxnes.

Glimt av himmel

Mens snømengdene østafjells ligger på det normale, har all nedbøren i det siste gitt mye snø i høyden og mer enn normalt på Vestlandet. Kombinert med vind og mildvær har det bidratt til skredfare og tunge, våte snømengder på hytte- og hustak. Når oppholdsværet kommer kan det være lurt å måke vekk litt.

– På Vestlandet er det ventet ganske greie forhold når vi er ferdige med helga. Det blir lengre perioder med oppholdsvær og kanskje litt sol. Det samme gjelder for Midt-Norge, med unntak av enkelte snøbyger i Trøndelag. Her kan det bli temperaturer ned mot 15 minusgrader flere steder.

For Nordland og Troms er det ventet oppholdsvær, tidsvis ganske fint og ikke minst: tørt og kaldt.

– I Finnmark, ser vi enkelte snøbyger først i perioden, ellers fint og tørt. På vidda kan det bli ned mot 20 minusgrader, sier Moxnes. (©NTB)