Syklonen Fani har truffet India

Meteorologene advarer mot «total ødeleggelse»

India er truffet av kraftig regn og vindkast på over 55 meter i sekundet. Over 1 million mennesker er evakuert.

De første bildene fra Puri i India viser store materielle ødeleggelser etter at syklonen Fani nådde land fredag. (Foto: AP / NTB scanpix).
De første bildene fra Puri i India viser store materielle ødeleggelser etter at syklonen Fani nådde land fredag. (Foto: AP / NTB scanpix). Vis mer
Publisert

– Deler av syklonen traff land klokken 8.30, og det er ventet at hele syklonen vil treffe land i løpet av de to neste timene, opplyser det meteorologiske instituttet på Twitter fredag.

De opplyser i en ny Twitter -melding fredag at syklonen traff land 25 kilometer sør for byen Puri ved Bengalbukta.

Puri regnes som en hellig by av hinduer, er svært populær blant pilegrimer og turister og tar imot millioner av besøkende hvert år.

Fredag morgen var det nærmest en spøkelsesby, med folketomme gater.

De første meldingene fra området forteller om veltede trær, ødeleggelser på hus og brudd på elektrisitets- og vannforsyningen.

Masseevakuering

Syklonen Fani antas å være den største som har truffet den østlige delen av India på nesten to tiår. Torsdag bygget den seg opp over Bengalbukta, om lag 250 kilometer fra land, og flyttet seg sakte, men sikkert vestover.

Myndighetene i delstaten Odisha, tidligere kjent som Orissa, der 10.000 mennesker omkom i en syklon i 1999, har de siste dagene evakuert over 1 million mennesker fra kystområdene, av frykt for flom.

Hundretusener er også evakuert fra Vest-Bengal lenger nord, der mannskapene har oppsøkt feriesteder og bedt turister komme seg i sikkerhet.

Totale ødeleggelse

Også fra delstaten Andhra Pradesh sør for Odisha kom det fredag meldinger om ødeleggelses langs kysten, og bilder viste mannskaper som fjernet veltede trær.

Meteorologene advarer mot «total ødeleggelse» i syklonen Fanis kjølvann og viser til at uværet vil bevege seg nordøstover mot Bangladesh og feie over et område der det bor over 100 millioner mennesker.

Over 200 togavganger og en rekke flyavganger fra Bhubaneswar og Kolkata er innstilt som følge av syklonen.

Havneanleggene langs kysten er også stengt, nærmere 500 arbeidere er evakuert fra olje- og gassplattformer i Bengalbukta og den indiske marinen har sendt seks krigsskip til området for å bistå om det trengs.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer