Meteorologen: - Påfyll av snø i høyden, regn på kysten og sludd midt imellom

Man må holde godt på hatten om man befinner seg på Stad eller langs kysten i nord denne uken. Her ventes det følge meteorologene full storm. På Østlandet skjer det fint lite.

Det ventes varierende vær i Norge i dagene som kommer. Mest vær vil det bli på Nordvestlandet og i Nord-Norge, ifølge meteorologene. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Det ventes varierende vær i Norge i dagene som kommer. Mest vær vil det bli på Nordvestlandet og i Nord-Norge, ifølge meteorologene. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert

På Sørlandet og Østlandet har det både de siste dagene kommet mye snø, men nå kommer det noen rolige dager, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl ved Meteorologisk institutt til NTB

– Det skjer ikke all verden, sier han om været man har i vente denne uken.

Han forteller at når luften ligger stille og det er lite skyer – slik det sannsynligvis vil bli fredag og tidlig lørdag – så blir det kaldt.

– Inn mot helgen blir det kanskje minus 20 -25 grader i fjelltraktene og minus 10 til 15 i lavlandet – før mildværet kommer, sier Løvdahl.

Han legger til at det vil være store forskjeller, litt avhengig av hvor man befinner seg. I helgen kan det være 20 graders forskjell innenfor noen kilometer radius.

Storm på Stad

Om det kommende været på Vestlandet sier Løvdahl at man har en skiftende værtype i vente, med byger som er av og på.

– Man får påfyll av snø i høyden, regn på kysten og sludd midt imellom, sier han.

Her er det steder som ikke ligger i le, noe som gjør at man vil få en kald start på fredagen før varmluften kommer. Til helgen snakker vi mildvær og bra med vind – enkelte steder ganske mye vind.

– Ved Stad blir det fort full storm fra sørlig retning, sier Løvdahl.

Han forteller at på grunn av den kraftige sønnavinden, vil steder som Tafjord og Sunndalsøra merke føneffekten – altså at varm luft som egentlig hører hjemme i høyden, slår ned i lavlandet. Da kan det fort bli 10 -12 grader disse stedene.

Om ikke det blir like varmt alle steder, blir det stigende temperaturer over hele linjen på Vestlandet i helgen. I Bergen og Ålesund opp mot sju grader.

Storm på kysten

I Midt Norge blir det mye av det samme været som på Vestlandet – med varierende vær fram mot helgen.

– I Trondheim ligger gradestokken på minussiden, men når man får klarværet kan det brått bli kaldt lokalt – ned mot 15 minus. Det kan skje hvis det blir klarvær og det ligger stille. Når lavtrykket kommer blir det mildere, sier Løvdahl.

Da blir det mer vær i Nord-Norge. De siste dagene har det vært snø i indre strøk og klart vær i de ytre, men dette vil nå snu noe. Da blir det mer pålandsvind og sludd i ytre strøk.

– Trolig går Finnmark, i alle fall vidda, klar av det meste av nedbøren fram til fredag. Men når vi kommer til lørdag og søndag vil de merke vindøkningen de også, og de får nedbør, sier meteorologen.

– Lavtrykket som kommer inn er stort, omfattende og det berører alle. Vi får da omslag til mildere vær og vindøkning i Nord-Norge, og nedbørsformen går fra sludd og snø til sludd og regn.

Statsmeteorologen sier at det mot slutten av helgen også kan bli mye vær i nord.

– Storm på kysten og regn, det blir litt ruskete, sier Løvdahl.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer