Slik blir helgeværet

Meteorologen: - Det blir en kald helg

Helgen byr på kaldt vær og snø i nord, kaldt vær og nedbør i vest og kaldt vær og tørt i sør. Og i fjellet er det – til ingen nytte – metervis med snø.

Vinteren fortsetter i de nordligste fylkene til helgen og også resten av landet kan se fram til kjøligere temperaturer og snøbyger. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Vinteren fortsetter i de nordligste fylkene til helgen og også resten av landet kan se fram til kjøligere temperaturer og snøbyger. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det er Nord-Norge som får det ordentlige vinterværet kommende palmehelg. Til tross for en veldig mild vinter i år, er det fortsatt vinter og snø i våre nordligste fylker.

Det blir det ingen forandring på i dagene framover heller. Statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt kan fortelle at minusgradene og snøbygene i nord fortsetter inn mot helgen.

– Rolig vintervær

– Fredag blir det både snøbyger og kaldere, noe som fortsetter lørdag. Fra lørdag roer imidlertid vinden seg noe, slik at det blir et ganske rolig vintervær i nord, sier hun.

Det vil blåse nordvestlig frisk bris fredag, som kan øke til liten kuling lørdag og søndag og dreie til mer vestlig retning. Generelt blir det noe kaldere i de to nordligste fylkene. Utover neste uke kan det bli noe mildere.

Sola vil stort sett glimre med sitt fravær i Nord-Norge, kanskje blir det gløtt av sol noen steder, men ikke mye.

Vindfullt og snøbyger

Både fredag, lørdag og søndag vil få snøbyger fra Stad og nordover, både i Møre og Romsdal og i Trøndelag.

– Det vil blåse nordvestlig vind opp mot liten kuling kombinert med snøbyger både fredag og lørdag i disse fylkene. På søndag ser det ut til å kunne komme litt mildere luft i Midt-Norge, noe som gir en høyere snøgrense, sier hun.

I høyereliggende områder på Nordvestlandet vil det antakelig fortsatt komme snø, fredag og lørdag også helt ut mot kysten.

Sør for Stad og videre sørover kommer det også nordvestlig vind fredag, med snøbyger i perioder også. Sent fredag kan det komme snø helt ned mot kysten.

– Bergen kan kanskje komme til å oppleve litt hvitt sent fredag, men så vil temperaturen stige litt utover lørdag og søndag. Det vil gi regn i lavereliggende strøk, sier Moxnes.

Sørover til og med Rogaland vil det også være kjølig, og det vil komme sludd i perioder fredag og lørdag før temperaturen stiger igjen.

Tørken fortsetter

I Sør-Norge har det vært veldig tørt lenge, og farenivået for skogbrann er på gult nivå. Gress- og lyngbranner er i gang i lavlandet mange steder i Sør-Norge, og flere kommuner har allerede innført bålforbud.

Brannvernforeningen har også bedt folk som skal nyte påsken med turer i skog og mark, om å droppe bål og grilling.

Statsmeteorolog Moxnes kan ikke love at situasjonen blir bedre i løpet av de nærmeste dagene og inn i helgen.

– Det kommer litt nedbør før helgen, men det er såpass lite at det ikke vil gi utslag, sier hun.

Det er heller ikke ventet noe særlig nedbør østafjells, kanskje noe bygevær nord på Østlandet og muligens noe sludd og snø i innlandet, men stort sett vil det være oppholdsvær.

Nattefrost

Også i Sør-Norge med Østlandet vil det bli lavere temperaturer og kaldere, med nattefrost i helgen.

– Det blir en kald helg, men temperaturen vil stige i løpet av søndagen og komme opp i 10 grader, sier hun.

Det vil også komme perioder med sol både fredag og lørdag, mens søndagen vil det bli noe mer skyet.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer