Merkel sjokkert over ødeleggelsene

Tysklands statsminister Angela Merkel uttrykker sjokk over ødeleggelsene etter uværet som har kostet minst 20 mennesker livet.

Oversvømmelse i elven Nahma har ført til store ødeleggelser i Hagen i Tyskland. (Roberto Pfeil/dpa via AP)
Oversvømmelse i elven Nahma har ført til store ødeleggelser i Hagen i Tyskland. (Roberto Pfeil/dpa via AP) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen er utdatert. Gå hit for å lese siste versjon av saken.

– Jeg er sjokkert over katastrofen som så mange mennesker i de oversvømte områdene lider under, skriver Merkels talsmann Steffen Seibert på hennes vegne på Twitter.

– Mine tanker går til familiene til de døde og savnede, sier hun videre og legger til at hun takker redningsarbeiderne og andre som jobber hvileløst for å hjelpe.

Det sørvestlige Tyskland ble natt til torsdag utsatt for voldsomme mengder nedbør som førte til store oversvømmelser.

Angela Merkel. Foto: NTB
Angela Merkel. Foto: NTB Vis mer

Mange døde - mange flere savnet

Kanalen SWR melder torsdag morgen at i alt seks hus har rast sammen i byen Schuld i Eifel-distriktet, som ligger mellom Rhinen og Belgia i delstaten Rheinland-Pfalz, og som er hardest rammet av uværet.

Nyhetsbyrået AP melder at dødstallet etter uværet i Tyskland foreløpig er kommet opp i 20. 70 personer skal være savnet, skriver Bild. Også i Belgia skal to personer ha mistet livet, skriver den offentlige kringkasteren RBTF.

25 hus står i fare for å kollapse i Eifel-distriktet. Politiet i Koblenz sier situasjonen er uoversiktlig, og at de ikke vet nøyaktig hvor mange som er savnet.

En bil står parkert foran en oversvømt garasje i Düsseldorf. Foto: David Young/dpa via AP
En bil står parkert foran en oversvømt garasje i Düsseldorf. Foto: David Young/dpa via AP Vis mer

De bekrefter at fire personer har mistet livet i uværet forskjellige steder i Ahlweiler-distriktet, og at minst 50 mennesker er blitt reddet fra hustak.

De sørvestlige delene av Tyskland er rammet av ekstreme nedbørsmengder og flom, og i deler av delstaten Rheinland-Pfalz er det erklært unntakstilstand som følge av ekstremværet, som tyske meteorologer har kalt Bernd.

Rhinen stengt

Motorveier er stengt, Rhinen er stengt for trafikk, mange steder er folk evakuert, og det er store materielle skader med oversvømte kjellere og nedblåste trær. Gater er forvandlet til strie elver, og biler føres av gårde med strømmen.

– Situasjonen er svært alvorlig. Vi har mange oversvømte veier og landsbyer som ikke lenger er tilgjengelige, sa distriktsadministrator Julia Giesekind onsdag fra byen Daun i Vulkaneifel-distriktet.

Hardt rammet er også Nordrhein-Westfalen, der deler av hovedstaden Düsseldorf ble evakuert onsdag i påvente av at elva Düssel skulle gå over sine bredder.

Sykehus evakuert

I Leverkusen er samtlige 468 pasienter evakuert fra et sykehus på grunn av strømbrudd som skyldtes høyvannet i elva Dhünn. Alle operasjoner og legetimer er avlyst, ifølge Focus.

To brannmenn mistet livet i Nordrhein-Westfalen under forsøk på å redde andre mennesker. En 77 år gammel mann druknet i sin oversvømte kjeller i Kamen, og en 82 år gammel mann døde etter å ha falt i Wuppertal.

I Sachsen ble en 53 år gammel mann tatt av vannmassene og er fortsatt savnet.

Et aldershjem med 76 innbyggere i Hagen i Ruhr ble også evakuert etter store flomskader, og deler av byen er utilgjengelig onsdag kveld. Også i Hof i Bayern ble det erklært unntakstilstand.

To meter vann i Belgia

Uværet rammet også det østlige Belgia der to mennesker er meldt omkommet ved grensa til Tyskland.

Jernbanen er innstilt og motorveier stengt etter heftig regnvær gjennom natten, og i byen Spa i Ardennene er gatene forvandlet til elver av fossende vann fra åsene rundt.

Varsel om kraftige nedbør og oversvømmelser er også utstedt i det sørøstlige Nederland og i Sveits, der det er fare for at Luzern-sjøen kan gå over sine bredder.

I Tsjekkia er motorveien til Praha stengt.

Klimaendringer

Tysklands værtjeneste DWD opplyste torsdag morgen at flere kraftige regnbyger kan ventes i sørvestlige deler av landet utover dagen, og at spredte regnbyger fortsetter fredag.

En talsmann for den tyske regjeringen, Steffen Seibert, kalte situasjonen i de verst rammede områdene fryktelig.

– Selv om ikke hver eneste hendelse, hver eneste oversvømmelse har med klimaendringer å gjøre, forteller forskerne oss at dette vil skje hyppigere og med større intensitet som følge av klimaendringene, sier han.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer