Mentol- og klikksigaretter blir forbudt i Norge neste år

Norge er ett av få land i Europa som fortsatt tillater mentol- og klikksigaretter. Men neste år er det slutt. Det blir også forbud mot e-sigaretter med smak.

Mange liker sigaretter med smak og klikkebobler. Men i løpet av neste år bli de ikke å få tak i Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Mange liker sigaretter med smak og klikkebobler. Men i løpet av neste år bli de ikke å få tak i Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Egentlig skulle forbudet mot mentolsigaretter ha kommet til Norge for lenge siden, som del av EUs tobakksdirektiv. Myndighetene har tidligere signalisert at det skulle bli innført i 2021.

– Gjennomføringen av direktivet i Norge har blitt forsinket på grunn av prosesser i EU og andre EFTA-land. Departementet forventer at direktivet vil tre i kraft i Norge i løpet av 2024. Da vil også smaksforbudet tre i kraft her, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet til NTB.

Klikksigarettene har blitt svært populære i Norge de siste årene. De inneholder én eller flere kuler i filteret med mentol eller andre smaker, som man klemmer på for å frigjøre aromaen. I tråd med EUs tobakksdirektiv er de forbudt i store deler av Europa.

Det blir også forbudt med rene mentolsigaretter eller andre typer sigaretter med smak.

– Før direktivet kan implementeres i norsk rett må det inn i EØS-avtalen. Grunnet prosesser internt i EU, som ligger utenfor norsk kontroll har dette tatt tid, sier avdelingsdirektør Erlend Bø i Helsedirektoratet til NTB.

Han sier også at innføringen av forbudet vil skje i 2024, men kan ikke gi noen nærmere dato.

Torsdag vedtar Stortinget også et forbud mot å selge e-sigaretter med smakstilsetninger. Dette trer i kraft samtidig med at det blir lov å selge e-sigaretter med nikotin i Norge neste år.

Smaksforbudet betyr i praksis at det kun kan selges e-sigaretter eller gjenoppfyllingsbeholdere med smak av tobakk.

(©NTB)

Mer om