Menneskesmugler dømt til 15 års fengsel etter at migranter døde i kjølebil

En mann er dømt til 15 års fengsel etter at 39 vietnamesiske migranter ble funnet døde i en kjølebil i Storbritannia i 2019.

Her fra rettssaken i Belgia. Foto: KURT DESPLENTER / BELGA / AFP) / Belgium OUT
Her fra rettssaken i Belgia. Foto: KURT DESPLENTER / BELGA / AFP) / Belgium OUT Vis mer
Publisert

Dommen falt i en belgisk domstol onsdag.

Mannen, som er i 40-årene, var tiltalt for å være leder for et nettverk av menneskesmuglere med base i Belgia. I oktober 2019 ble det funnet en kjølekonteiner med 39 døde personer på et industriområde i Storbritannia. Bilen ble knyttet til nettverket til den domfelte.

Minst 15 av de 39 døde hadde reist via nettverket.

Hovedmann

Retten fant at mannen var lederen for nettverket og ansvarlig for dødsfallene til de 39 vietnameserne han hadde bidratt til å smugle inn i Storbritannia.

Blant ofrene var 31 menn og åtte kvinner, alle i alderen 15 til 44 år. Alle var vietnamesiske statsborgere. De døde av kvelning og nedkjøling i kjølekonteineren.

Mannen som nå er dømt, var en av 23 mistenkte som ble rettsforfulgt etter en politiaksjon i mai 2020. De fleste av dem skal ha vært medlemmer av menneskesmuglernettverket. Resten var angivelig medhjelpere som jobbet som vakter ved to boliger, handlet dagligvarer eller var sjåfører.

Flere dommer

Påtalemyndigheten framholdt at nettverket var svært godt organisert og at det spesialiserte seg på å smugle personer inn i Europa og deretter til Storbritannia, mot en betaling på 24.000 euro per person.

Onsdagens dom er ikke den første i saken. For om lag et år siden ble sju menn idømt fengselsstraffer på mellom tre og 27 år for blant annet uaktsomt drap.

I 2020 ble fire menn i Vietnam dømt til fengselsstraffer på mellom to og sju og et halvt år for sine roller i menneskesmuglingssaken.

(©NTB)

Mer om