Menneskeaper kan miste 90 prosent av leveområdene

Klimaendringer og tapte leveområder kan bli en katastrofe for sjimpanser og gorillaer, menneskenes nærmeste slektninger i dyreriket.

En sjimpanse med en nyfødt unge i en dyrehage ved Norrköping i Sverige. Områdene der sjimpansene lever i vill tilstand, blir stadig mindre. Foto: NTB
En sjimpanse med en nyfødt unge i en dyrehage ved Norrköping i Sverige. Områdene der sjimpansene lever i vill tilstand, blir stadig mindre. Foto: NTB Vis mer
Publisert

I en ny studie har forskere og eksperter undersøkt framtidsutsiktene til menneskeapene i Afrika.

Den samlede effekten av klimaendringene, endret bruk av skogsområder og befolkningsvekst er blitt vurdert. Og konklusjonen er dramatisk.

Innen 2050 kan apene i verste fall miste 94 prosent av områdene der de lever i dag. En hovedårsak er den globale oppvarmingen, som vil endre nedbørsmønstre, vegetasjon og økosystemer i de afrikanske landene der apene har sine leveområder.

Kritisk truet

Klimaendringene kommer på toppen av truslene de store apene står overfor fra før. De har allerede mistet store skogsområder som følge av hogst, gruvedrift og utvidelse av landbruksområder.

Samtlige arter og underarter er regnet som truet eller kritisk truet. I Afrika gjelder dette både gorillaer, sjimpanser og dvergsjimpanser – også kalt bonoboer.

Med dette utgangspunktet må menneskeapene forsøke å tilpasse seg et klima i endring. Mange av dem lever i lavereliggende skogsområder som trolig vil bli varmere og tørrere. Da kan det bli mye vanskeligere å finne mat.

Også mange andre dyr og planter vil stå overfor samme utfordring. En del kan overleve ved å flytte på seg, men ikke alle vil ha den muligheten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer