– Meningsmålinger tar feil igjen

Nok en gang har meningsmålingene bommet, og Donald Trump kan være på vei mot å vinne valget, mener USA-ekspert Dag Blanck og sjeføkonom Robert Berqvist i finanskonsernet SEB.

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer
Publisert

Et gjennomsnitt av store meningsmålinger viste dagen før valget at Biden lå drøyt 8 prosentpoeng over Trump. Veddemålsselskaper hadde Biden som klar favoritt.

– Man lærer aldri. Det var det samme i forrige presidentvalg, i brexitavstemningen og det britiske parlamentsvalget, sier han.

– Man kan si at meningsmålingene var ganske korrekt i 2016 angående avgitte stemmer, men det man bommet på, var de veldig jevne delstatene. Det kan nå bli diskusjon om hvor pålitelige disse meningsmålingene faktisk er, sier Dag Blanck, professor i Nord-Amerikastudier.

Noe kan riktig nok forklares med avvik innen feilmarginen. Biden lå foran Trump i Florida-målingene, men det var innen feilmarginen, og Trumps seier der er dermed ikke spesielt overraskende.

Men metodeproblemer har de siste årene har ført til usikkerhet rundt det å få folk til å svare når de blir oppringt av meningsmålingsinstitutter. Stadig færre har faste telefonnumre, og mange vegrer seg for å svare når det er fra ukjent nummer.

– Det som skjer de siste dagene spiller en stor rolle når folk er usikre. Og det virker som om at Trump har satt inn høygiret. Eller så er det slik at de som er blitt spurt i meningsmålingene, ikke har ønsket å avsløre hvem de stemmer på. Det er kanskje en liten faktor av skam som slår gjennom, sier Bergqvist.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer