Meningsmåling: Flertallet av amerikanere vil ha lovfestet tilgang til abort

53 prosent av amerikanerne er imot USAs høyesteretts kjennelse om å fjerne den føderale retten til abort. 60 prosent mener kongressen bør vedta en ny abortlov.

Robert Plantak (33) foran høyesterettsbygningen i Washington D.C, der hun demonstrerte mot domstolens beslutning om å fjerne den føderale tilgangen til abort i USA. Flesteparten av amerikanere mener at abort burde være lovlig. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB
Robert Plantak (33) foran høyesterettsbygningen i Washington D.C, der hun demonstrerte mot domstolens beslutning om å fjerne den føderale tilgangen til abort i USA. Flesteparten av amerikanere mener at abort burde være lovlig. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Flesteparten av amerikanere sier de føler seg triste eller sinte på grunn av høyesteretts vedtak om å sette til side Roe vs. Wade-kjennelsen fra 1973 som la grunnlaget for retten til abort, ifølge målingen til Associated Press/NORC.

Målingen viser også at 30 prosent av amerikanerne støtter vedtaket og at en stor andel vil ha restriksjoner på abort.

Det var 1.085 personer som deltok i NORC-målingen mellom 14. og 17. juli.

Bakteppet er at USAs høyesterett fastslo i juni at amerikanske delstater kan forby abort.

I etterkant har flere stater innført forbud mot abort eller strammet inn abortreglene. Delstatene Texas og Missouri var blant de som samme dag som høyesterett-kjennelsen kom, innførte abortforbud med unntak for medisinske tilfeller.

Ifølge målingen ønsker et overveldende flertall at abort skal være tillatt i enkelte tilfeller, blant annet hvis den gravides helse er i fare eller hvis graviditeten er et resultat av en voldtekt eller incest.

Svært få mener at abort burde være ulovlig i alle tilfeller, og de fleste amerikanerne mener at deres stat burde tillate abort fram til uke seks i svangerskapet.

Det mener også personer i de 23 statene hvor det nå er innført lover som enten forbyr eller har strammet tilgangen til abort kraftig inn.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer