Mener nedstengingen av kjøpesentre har hatt stikk motsatt effekt

Virke mener at kjøpesenterstansen på Østlandet har ført til mer mobilitet, ikke mindre. Nå forventer de gjenåpning etter at Follo-utbruddet er slått ned.

Strømmen Storsenter i Lillestrøm er blant sentrene som er blitt stengt ned på grunn av smitteutbruddet i Nordre Follo, som nå er over ifølge kommunen. Foto: Lise Åserud / NTB
Strømmen Storsenter i Lillestrøm er blant sentrene som er blitt stengt ned på grunn av smitteutbruddet i Nordre Follo, som nå er over ifølge kommunen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

– Vi forventer at tiltakene rundt Nordre Follo avvikles onsdag. Vi har vært veldig skeptiske til disse tiltakene i utgangspunktet, sier direktør Harald Jachwitz Andersen i Virke Handel til NTB.

Mandag skal han i møte med Helsedirektoratet om smittevern – og beskjeden han vil gi dem er tydelig:

– Vi ser at når nærbutikken stenger, så kjører folk bare lenger for å handle. Når nærkjøpesenteret stenger, kjører man til kjøpesentre utenfor smittesonen, sier Andersen.

Virke-direktøren mener dermed at nedstengingen av kjøpesentre har hatt stikk motsatt effekt av det myndighetene ønsket.

– Vi har hentet inn tall som viser at Romerikssenteret på Kløfta, som ligger rett utenfor det stengte området, har hatt en vekst på 30 prosent etter nedstengningen. Amfi Borg i Sarpsborg hadde også en vekst på 30 prosent før de også måtte stenge på grunn av Halden-utbruddet, sier Andersen.

«Vinmonopol-effekten»

Han sier at senterledere rundt de såkalte ringkommunene har rapportert om at folk kommer reisende fra de nedstengte kommunene i stort antall.

– Kall det gjerne Vinmonopol-effekten. Det er vel det beste bildet på det. Da de stengte ned polene i Oslo, valfartet folk til kommunene utenfor. Og da skjønte myndighetene at «Oi, det ble feil. Det er nok bedre å åpne igjen».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer