Mener gass og kjernekraft kan anses som miljøvennlig energi

Et flertall av medlemmene i EU-parlamentet ga onsdag grønt lys til et kontroversielt forslag om å stemple gass og kjernekraft som bærekraftige investeringer.

EU mener gass kan regnes som grønn energi, gitt visse betingelser. Her er Oseberg-feltet i Nordsjøen. Foto: Marit Hommedal / NTB.
EU mener gass kan regnes som grønn energi, gitt visse betingelser. Her er Oseberg-feltet i Nordsjøen. Foto: Marit Hommedal / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EU-kommisjonens forslag om å regne gass og kjernekraft som grønne investeringer har splittet EU-parlamentet, og ble i juni stanset av komiteene for miljø- og finanssaker. Onsdag var det oppe til plenumsvotering i EU-parlamentet i Strasbourg, hvor det altså fikk støtte fra et flertall av medlemmene.

328 av totalt 639 parlamentsmedlemmer stemte mot at gass og kjernekraft ikke lenger skal regnes som grønne investeringer (altså for EU-kommisjonens forslag), mens 278 stemte for. 33 avsto fra å stemme.

Betydning for Norge

Dermed er EU-parlamentet enig med EU-kommisjonen i at gass og kjernekraft under visse forutsetninger kan anses som miljøvennlig energi i EUs såkalte taksonomi. Dette er en omfattende ordning for å styre investeringer i bærekraftig retning.

Forslaget, som ble lagt fram av EU-kommisjonen i fjor, har høstet sterk kritikk fra flere EU-land og en rekke miljøvernorganisasjoner, som beskylder EU for «grønnvasking» av fossilt brensel. Flere miljøaktivister hadde onsdag møtt opp utenfor EU-parlamentet i Strasbourg i Frankrike for å demonstrere mot forslaget.

Ordningen kan få betydning også for olje- og gassnæringen i Norge, som eksporterer store mengder gass til EU. De norske feltene dekker i dag 20–25 prosent av gassbehovet i EU og Storbritannia.

Utslippskrav

EU-kommisjonens forslag går ut på at investeringer i nye gasskraftverk før 2030 kan klassifiseres som bærekraftige dersom de samlede utslippene er på mindre enn 270 gram CO2 per kilowattime, mens det for atomkraftverk blant annet må foreligge godkjente planer for håndtering av atomavfall innen 2050.

EUs eget ekspertpanel har konkludert med at kravene kommisjonen stiller til gassproduksjon, ikke er nok for å nå EUs klimamål om netto nullutslipp i 2050. De mener terskelen må senkes til 100 gram CO2 per kilowattime for å ha effekt.

Heller ikke kravene til produksjon av atomkraft vil sikre at andre klimamål ikke kommer til skade, konkluderer ekspertpanelet.

Varsler rettslige skritt

Både Greenpeace og Verdens naturfond WWF varsler at de vurderer rettslige skritt mot EU-kommisjonen.

Leder Frode Pleym i Greenpeace Norge mener avstemmingen i EU-parlamentet er en seier for mektige industrilobbyister.

– Fossilgass og atomkraft kan aldri bli bærekraftig. Europa trenger energisparing og fornybart, ikke grønnvasking av falske løsninger, sier han.

Generalsekretær Karoline Andaur i WWF Norge mener troverdigheten til EUs taksonomi nå er kraftig svekket.

– Det står ikke i stil med EUs klimaambisjoner og det er katastrofalt i en tid der vi kjemper mot klokka for å gjøre oss uavhengige av fossile energikilder, kutte utslipp og komme oss ut av den akutte klimakrisen vi er, sier Andaur.

Advarer oljelobbyen

Nestleder Arild Hermstad i Miljøpartiet De Grønne advarer på sin side mot å tro at EU nå setter et grønt stempel på norsk gass. Han viser til at EU-kommisjonen blant annet stiller tydelige utslippskrav til nye gasskraftverk.

– Jeg vil derfor advare oljelobbyen i Norge mot å selge det inn som et EU-vedtak som sikrer et marked for norske fossile energikilder i overskuelig fremtid, sier Hermstad.

Han mener Norge derimot må hjelpe EU i den langsiktige overgangen fra fossilt til fornybart.

– I den konteksten blir gass fortsatt en blindvei og en teknologi som øker klimagassutslippene, sier han.

Forsvarte forslaget

EUs finanskommissær Mairead McGuinness forsvarte på sin side forslaget om å regne gass og kjernekraft som bærekraftige investeringer under en debatt i EU-parlamentet i Strasbourg tirsdag, skriver DPA.

– Jeg har aldri beskrevet gass som noe annet enn fossilt brensel. Men enkelte medlemsland som går bort fra forurensende fossilt brensel, kan ha behov for gass i en overgangsperiode, sa hun.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer