Mener Forsvaret brukte 142 millioner kroner ulovlig

Forsvarssektoren har kjøpt IKT-tjenester ulovlig for 142 millioner kroner, mener en advokat. Forsvaret er ikke helt enig, men innrømmer at de ikke har kontroll.

Advokat Marianne Dragsten i advokatfirmaet Vaar mener forsvarssektoren har kjøpt IKT-tjenester ulovlig for 142 millioner kroner. Her et F-35-kampfly over Evenes. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Advokat Marianne Dragsten i advokatfirmaet Vaar mener forsvarssektoren har kjøpt IKT-tjenester ulovlig for 142 millioner kroner. Her et F-35-kampfly over Evenes. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Bakteppet er rammeavtaler Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) inngikk med flere konsulentselskaper i 2016 om IKT-tjenester, melder Klassekampen.

Med avtalene kunne hele sektoren handle ulike IT-relaterte tjenester med en samlet verdi på 30–80 millioner kroner. Totalsummen endte på 222,4 millioner kroner, en overskridelse på 142,4 millioner kroner.

Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug mener dette beviser at russerne forventer ukrainsk angrep. Video: Vladimir Rogov / Radio Free Europe. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

– Hele regelverket er basert på at det skal være konkurranse, og det har det ikke vært for den delen som overstiger 80 millioner kroner. Da de nådde den summen, skulle de avsluttet rammeavtalene og utlyst en ny konkurranse, sier Marianne Dragsten i advokatfirmaet Vaar.

Klassekampen har utarbeidet en oversikt etter å ha hentet opplysninger fra aktørene som er omfattet av avtalene.

FLO vil ikke gå god for avisens tall fordi de selv ikke har oversikt.

– FLO har dessverre ikke oppdaterte omsetningstall for 2020, og vi kan derfor ikke bekrefte om en overskridelse på MNOK 142 stemmer, skriver kommunikasjonssjef Hans Meisingset til Klassekampen.

Meisingset mener det må gjøres en helhetlig vurdering før det kan konkluderes med om noe er en ulovlig direkteanskaffelse. Videre skriver han at kapasitet er årsaken til at de ikke har kontroll, og at FLO ikke garantere at det ikke finnes andre rammeavtaler som er overforbrukt.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer