Myanmar:

Meldinger om grufull massakre: Minst 30 skal være drepte

Myanmarske regjeringsstyrker anklages for å ha skutt og drept mer enn 30 mennesker i en landsby øst i landet julaften. Barn skal være blant ofrene.

Bildet som er levert av Karenni Nationalities Defense Force (KNDF), skal være tatt i Hpruso i delstaten Kayah i etterkant av massakren fredag. Foto: KNDF via AP / AP / NTB
Bildet som er levert av Karenni Nationalities Defense Force (KNDF), skal være tatt i Hpruso i delstaten Kayah i etterkant av massakren fredag. Foto: KNDF via AP / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter massakren julaften skal de drepte ha blitt brent, ifølge flere rapporter som lørdag kom fra Hpruso i delstaten Kayah, der flertallet av innbyggerne tilhører den etniske minoriteten karenfolket.

Redd Barna opplyser at to av deres ansatte er savnet etter angrepet, som ifølge organisasjonen krevde minst 38 menneskeliv.

– De er fortsatt savnet, og vi har fått bekreftet at deres private kjøretøy ble angrepet og brent. Vi har fått meldinger om at militæret tvang folk ut av bilene, pågrep noen, drepte andre og brente likene, sier organisasjonen i en uttalelse første juledag.

På flukt

Bilder som angivelig viser åstedet i landsbyen Mo So, er spredt i sosiale medier og har ført til nytt raseri mot militærjuntaen som tok makten i februar. Ifølge aktivister var ofrene på flukt fra kamper i området da de ble drept.

Bildet som er levert av Karenni Nationalities Defense Force (KNDF), skal være tatt i Hpruso i delstaten Kayah der flere kilder melder at over 30 mennesker ble drept julaften. Ofrene skal ha blitt satt fyr på etter massakren. Foto: KNDF via AP / NTB
Bildet som er levert av Karenni Nationalities Defense Force (KNDF), skal være tatt i Hpruso i delstaten Kayah der flere kilder melder at over 30 mennesker ble drept julaften. Ofrene skal ha blitt satt fyr på etter massakren. Foto: KNDF via AP / NTB Vis mer

Organisasjonen Myanmar Witness sier de har fått bekreftet lokale medierapporter og vitnesbyrd fra lokale krigere om at «35 personer, blant dem kvinner og barn, ble drept og brent av militæret 24. desember i Hpruso».

Fordømmelse

Redd Barnas ansatte var på vei hjem på ferie etter å ha utført humanitært arbeid i nærheten da de havnet midt oppi hendelsen.

– Redd Barna fordømmer dette angrepet som et brudd på internasjonal humanitærrett, sier Redd Barna-direktør Inger Ashing.

En landsbyboer som sier han dro til åstedet i etterkant, forteller til nyhetsbyrået AP at ofrene hadde flyktet fra kampene mellom væpnede motstandsgrupper og regjeringshæren i delstaten Kayah. De var på vei til flyktningleirer vest i Hpruso da de ble stanset og drept, ifølge øyevitnet.

– Kroppene ble bundet fast med tau før de ble satt fyr på, sier vitnet, som uttaler seg anonymt av frykt for egen sikkerhet. Han sier det fortsatt pågår harde kamper ved Mo So lørdag.

Granskes

Meldingene har ikke latt seg verifisere av uavhengige kilder, skriver AP, men bildene viser forkullede levninger av over 30 mennesker i tre utbrente kjøretøy.

Bildet som er levert av Karenni Nationalities Defense Force (KNDF), skal være tatt i Hpruso i delstaten Kayah etter massakren fredag. Ofrene flyktet fra kamper i området, opplyser et øyevitne til nyhetsbyrået AP. Foto: KNDF via AP / NTB
Bildet som er levert av Karenni Nationalities Defense Force (KNDF), skal være tatt i Hpruso i delstaten Kayah etter massakren fredag. Ofrene flyktet fra kamper i området, opplyser et øyevitne til nyhetsbyrået AP. Foto: KNDF via AP / NTB Vis mer

Myndighetene i Myanmar har ikke kommentert anklagene, men statlige medier melder at kamper brøt ut i nærheten av Mo So da en gerilja og andre juntamotstandere kjørte i «mistenkelige» biler og angrep sikkerhetsstyrker. Ifølge den statskontrollerte avisa Mirror Daily skjøt regjeringssoldatene mot sju lastebiler som hevdes å ha transportert våpen og mat til opprørerne.

Redd Barna sier at granskingen av hendelsen fortsatt pågår.

– Vi er forferdet over volden som utføres mot uskyldige sivile og våre ansatte, som er dedikerte humanitære og støtter millioner av barn over hele Myanmar, sier Ashing.

Luftangrep

Et medlem av en lokal motstandsgruppe i Hpruso forteller til nyhetsbyrået DPA at noen av ofrene var i live da de ble brent.

– Vi fant noen utbrente lik med bakbundede hender. Vårt folk ble brutalt drept da de prøvde å flykte fra landsbyene sine til et trygt sted, sier vedkommende.

Myanmar har vært herjet av konflikt og vold siden militærkuppet i februar da landets sivile leder Aung San Suu Kyi ble avsatt. Militærjuntaen har siden styrt med jernhånd og undertrykt all motstand.

Ifølge menneskerettsgruppa AAPP er minst 1.300 mennesker drept og over 10.000 fengslet siden kuppet.

Lørdag fortsatte kampene i Kayahs nabodelstat Kayin, tidligere Karenstaten, nær grensa til Thailand, hvor tusenvis av mennesker har flyktet. Ifølge lokale tjenestemenn har militæret i Myanmar siden julaften utført fly- og luftangrep mot Lay Kay Kaw, en liten by som kontrolleres av karengeriljaer.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer