Melbourne åpner opp etter 111 dagers coronamørke

Champagnekorkene smalt i taket da Australias nest største by erklærte seg åpnet etter flere måneders nedstengning. Kontrasten til Europa kunne ikke vært større.

Ventetiden er over. Mange lettelser i coronatiltakene i Melbourne, Australias nest største by. Foto: AP / NTB
Ventetiden er over. Mange lettelser i coronatiltakene i Melbourne, Australias nest største by. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Pandemien har feid over verden i mye av 2020 og fart ille med økonomien i det ene landet etter det andre. I påvente av en vaksine innfører regjeringer stadig strengere tiltak mens smittebølge nummer to brer seg.

Misnøyen stiger, koronatrøtte innbyggere tar til gatene og i Italia kom det til regelrette sammenstøt mellom politi og demonstranter. I Melbourne er stemningen totalt forskjellig.

Melbournes mange kafeer og restauranter åpner etter nesten fire måneders nedstengning. Foto: AP / NTB
Melbournes mange kafeer og restauranter åpner etter nesten fire måneders nedstengning. Foto: AP / NTB Vis mer

– Denne dagen har vi ventet på i ukevis. Det er en stor dag for oss, sier butikksjef Magda Combrinck i et av byens varehus.

Victoria ble av uforklarlige grunner sterkt rammet av bølge nummer to, mens delstatene rundt lykkes bedre med sine tiltak. Men delstatsminister Daniel Andrews i Victoria var understerkt press fra næringslivet om endelig å åpne opp, og mandag ga han etter.

Da hadde det ikke vært registrert nye smittetilfeller på 24 timer.

Tårene kom

Eieren av en kjede med kaffebutikker, Darren Silverman, tok til tårene og måtte kjøre bilen inn til siden av veien da han hørte i radioen at den lange perioden med nedstengning i all hovedsak var over onsdag.

Ifølge delstatsmyndighetene i Victoria vil oppmykningen av tiltakene bety at 6.200 butikker, 5.800 kafeer og restauranter, 1.000 frisører og skjønnhetssalonger og 800 puber kan gjenåpne. Dette omfatter 180.000 arbeidsplasser.

Men alt er ikke som normalt. Selv om mange bransjer kan gjenåpne, vil det fortsatt være reiserestriksjoner og pålegg om å ha hjemmekontor. Innbyggerne i Melbourne får ikke bevege seg mer enn 25 kilometer hjemmefra.

Ofre

Og selv om det raskt ble mange kunder i et stort varehus på Bourke Street, var det tydelige tegne overalt på at mange butikkforetak ikke har overlevd den lange perioden med nedstengning.

Stengte dører og tildekkede utstillingsvinduer viste at koronaen har herjet stygt med mange små butikker og serveringssteder. På oppslag takket innehaverne kundene for samarbeidet, men at kassa var tom og nedleggelse ikke til å unngå.

Men restaurantene i sentrum blomstret allerede i formiddagstimene. Folk koste seg på utesteder og kafeer, og restaurantene fikk bordbestillinger i ett sett over telefon og nett.

– Det blir noen hektiske uker mens folk får den innestengte følelsen ut av systemet, sier kaféeier Maris Iatrou.

(©NTB)

Mer om