Medvedev: Russland står fritt til å ødelegge fiendens sjøkabler

Russland har nå frie hender til å ødelegge fiendens undersjøiske kommunikasjonskabler, sier Dmitrij Medvedev, nestleder i det russiske sikkerhetsrådet.

Dmitrij Medvedev, nestleder i det russiske sikkerhetsrådet, under et besøk i en militær treningsleir i Volgograd for to uker siden. Foto: Ekaterina Shtukina / Pool via AP / NTB
Dmitrij Medvedev, nestleder i det russiske sikkerhetsrådet, under et besøk i en militær treningsleir i Volgograd for to uker siden. Foto: Ekaterina Shtukina / Pool via AP / NTB Vis mer
Publisert

Medvedev, som også er Russlands tidligere president, sier det ikke lenger foreligger noen moralske hindringer for det og viser til meldinger i amerikanske medier om at Ukraina skal ha stått bak sprengningen av gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i fjor.

I en melding på Telegram onsdag kaller han Vesten «medskyldig» i sprengningen av gassrørledningene.

I september i fjor ble det oppdaget fire lekkasjer i gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 på havbunnen nær den danske øya Bornholm i Østersjøen. Foto: Danske forsvaret / NTB
I september i fjor ble det oppdaget fire lekkasjer i gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 på havbunnen nær den danske øya Bornholm i Østersjøen. Foto: Danske forsvaret / NTB Vis mer

– CIA advarte Ukraina

Bakteppet for uttalelsene er opplysninger som kan peke i retning av at det var Ukraina som sto bak sprengningen av Nord Stream-rørledningene i fjor.

Ifølge The Wall Street Journal hadde CIA mottatt detaljert informasjon fra Nederlands militære etterretningstjeneste om Ukrainas plan om å sprenge de to gassrørledningene.

Angivelig advarte den amerikanske etterretningsorganisasjonen Ukraina mot å gjennomføre planen. Opplysningene stammer fra ikke navngitte kilder og er ikke offisielt bekreftet.

Zelenskyj nekter

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har gjentatte ganger nektet for at landet sto bak sprengningen av de to gassrørledningene.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj nekter for at landet hadde noe å gjøre med eksplosjonene på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen i fjor. Foto: Carl Court / Pool / AP / NTB
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj nekter for at landet hadde noe å gjøre med eksplosjonene på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen i fjor. Foto: Carl Court / Pool / AP / NTB Vis mer

Tyskland, Sverige og Danmark innledet straks etterforskning av sabotasjen som fant sted i Østersjøen. Alle de tre landene har vært tause om hva etterforskningen har avdekket, og det er fremdeles uklart hvem som sto bak eksplosjonene.

I tillegg til Ukraina er også Russland, USA, Storbritannia og Norge blitt beskyldt for å stå bak sabotasjeaksjonen. Alle landene har nektet for å ha vært involvert.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer