Medietilsynet krever nynorskplan fra NRK

NRK oppfylte ikke kravet om minst 25 prosent nynorsk på radio og nett i fjor. Medietilsynet ber NRK om en plan for hvordan kravene skal nås på alle plattformer.

Medietilsynet ber NRK om å utforme en konkret handlingsplan for hvordan de skal nå målet om 25 prosent nynorsk innhold på alle plattformer. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Medietilsynet ber NRK om å utforme en konkret handlingsplan for hvordan de skal nå målet om 25 prosent nynorsk innhold på alle plattformer. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

– Medietilsynet har ved flere tilfeller understreket at NRK må gjennomføre systematiske tiltak for å nå kravet på 25 prosent nynorsk på alle medieplattformer. Selv om NRK arbeider med tiltak for å øke nynorskandelen, og andelen nynorsk økte noe på nett i fjor, vurderer vi at det tar for lang tid, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet i en pressemelding.

De ber nå NRK om en konkret handlingsplan om hvordan nynorsk-kravet skal nås på alle plattformer.

Medietilsynets tilsynsrapport for 2021 viser at NRK oppfylte nynorsk-kravet på TV, men ikke på radio og nett, hvor det lå på henholdsvis 22,7 og 19 prosent.

Rapporten konkluderer for øvrig med at NRK i fjor traff godt på de øvrige samfunnsoppdragene, blant annet når det gjelder økt mediemangfold, krav om minst 40 prosent norsk musikk i hovedkanalene på radio og tilbud av samisk innhold.

NRK forholder seg til rundt 50 krav i oppdraget som allmennkringkaster, blant annet å øke mediemangfoldet, krav om minst 40 prosent norsk musikk i hovedkanalene på radio og et tilstrekkelig tilbud av samisk innhold. Rapporten konkluderer med at NRK traff godt på samfunnsoppdragene.

NRK samler befolkningen nasjonalt og er en viktig motvekt til alternative, ikke-redaktørstyrte medier og falske nyheter, understreker Medietilsynet.

– I pandemiåret 2020 vendte svært mange seg til allmennkringkasterne for å få oppdatert og troverdig informasjon. NRK rapporterer at 2021 ble nok et år med rekordstor interesse for nyhetsinnholdet på alle plattformer, sier Velsand.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer