Medier: Opptøyer ved verdens største Iphone-fabrikk

Ved selskapet Foxconns enorme Iphone-fabrikk i Zhengzhou i Kina har det vært protester og voldelige opptøyer, ifølge flere medier.

Foxconns logo fra et konferansesenter i Taiwans hovedstad Taipei. Foto: Chiang Ying-ying / AP / NTB
Foxconns logo fra et konferansesenter i Taiwans hovedstad Taipei. Foto: Chiang Ying-ying / AP / NTB Vis mer
Publisert

I sosiale medier finnes det onsdag en rekke videoer av hendelsen, og nyhetsbyrået AFP har verifisert noen av disse.

Nyhetsbyrået AP viser i tillegg til opplysninger fra ansatte. Det antas at protesten er rettet mot koronarestriksjoner ved den enorme fabrikken.

Den har 200.000 ansatte, ifølge det taiwanske selskapet Foxconn, som er Apples viktigste underleverandør. Anlegget fungerer i praksis som en egen by der arbeiderne også bor.

Opprørspoliti

Videoer fra stedet viser hundrevis av arbeidere som demonstrerer. Noen blir konfrontert av folk i beskyttelsesdrakter og opprørspoliti, og én person blir slått i hodet med en klubbe.

Et annet klipp fra en direkteoverført video viser flere titall arbeidere som konfronterer politibetjenter og en politibil mens de roper «Forsvar våre rettigheter!»

Emneknaggen «Foxconn Riots» så ut til å ha blitt sensurert på det sosiale mediet Weibo onsdag, men noen tekstinnlegg som viser til de store protestene ved fabrikken, var fortsatt oppe.

Koronasmitte

AFP har stilt Foxconn og Apple spørsmål om situasjonen, uten å få noe umiddelbart svar. Foxconn har heller ikke besvart spørsmål fra AP.

Det har vært en oppgang i koronasmitten ved fabrikkanlegget i Zhengzhou. Kinesiske myndigheter stengte sperret tidligere i november av tilgangen til industrisonen der anlegget ligger.

En av videoene viser politifolk og flere brannbiler ved boligbygg på fabrikkområdet.

– Alle arbeidere må gå tilbake til sine boliger. Ikke knytt dere til en liten minoritet med ulovlige elementer, sier en stemme over en høyttaler.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer