Medier: Lyden av det som trolig var ubåtimplosjonen ble fanget opp allerede søndag

Et system brukt av det amerikanske sjøforsvaret fanget opp det de tror var lyden av implosjonen av ubåten Titan kort tid etter den startet nedstigningen, ifølge amerikanske medier.

Et fly og et skip fra den amerikanske kystvakten lette etter den savnede ubåten Titan onsdag. Foto: Den amerikanske kystvakten / AP / NTB
Et fly og et skip fra den amerikanske kystvakten lette etter den savnede ubåten Titan onsdag. Foto: Den amerikanske kystvakten / AP / NTB Vis mer
Publisert

Sporingssystemet, som er utviklet for å oppdage fiendtlige ubåter, fanget opp det de tror var lyden av implosjonen bare timer etter at ubåten hadde startet sin nedstigning til Titanic-vraket, opplyser anonyme tjenestepersoner til Wall Street Journal.

Også nyhetsbyrået AP får fortalt av tjenestepersoner at det ble fanget opp en «uregelmessighet» som trolig var implosjonen på søndag.

Ubåten Titan mistet kontakten med operatøren litt etter klokken 9 søndag formiddag. Det var fem personer om bord.

Nær vrakrestene

Da Titan ble meldt savnet søndag, gikk sjøforsvaret gjennom systemet og analyserte akustiske data, ifølge det AP får opplyst. Kort tid etter at ubåten forsvant, oppdaget systemet det sjøforsvaret mistenkte var lyden av en implosjon nær der det ble funnet vrakrester torsdag.

– Det amerikanske sjøforsvaret gjennomførte en analyse av akustiske data og oppdaget en uregelmessighet som samsvarte med en implosjon eller eksplosjon i nærheten av der Titan-ubåten befant seg da kontakten ble brutt, sier en høytstående tjenesteperson til WSJ i en uttalelse.

– Selv om ingenting kunne slås fast, ble denne informasjonen umiddelbart delt med ledelsen for å hjelpe til med det pågående søke- og redningsoppdraget.

Sjøforsvaret ba avisen om å ikke navngi systemet som ble brukt av hensyn til nasjonal sikkerhet.

Vrakdeler

Torsdag ble det funnet vrakdeler som antas stammer fra den savnede ubåten, opplyste USAs kystvakt. Alle de fem om bord mistet livet i ulykken.

En ekspert fra kystvakten sier det er funnet fem store vrakdeler som antyder at det er snakk om den savnede ubåten. Blant annet er akterenden funnet. Funnet stemmer overens med en fullstendig ødeleggelse av trykkabinen og at denne har implodert og kollapset.

Vrakrestene ble funnet torsdag morgen av en fjernstyrt miniubåt. Familiene til de fem ble varslet umiddelbart etter funnet. Miniubåtene som har deltatt i søket, fortsetter å jobbe på stedet for å samle informasjon.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer