Medier: Israel angrep iransk skip i Rødehavet

Et iransk skip er angrepet i Rødehavet, og Israel informerte ifølge New York Times på forhånd USA om angrepet.

Det iranske skipet Saviz, her fanget opp av en satellitt i oktober i fjor, har ligget for anker nær det strategisk viktige Bab al-Mandeb-stredet, inngangsporten til Rødehavet, siden 2017. USA omtaler det som et kamuflert spionskip. Foto: Planet Labs Inc / AP / NTB
Det iranske skipet Saviz, her fanget opp av en satellitt i oktober i fjor, har ligget for anker nær det strategisk viktige Bab al-Mandeb-stredet, inngangsporten til Rødehavet, siden 2017. USA omtaler det som et kamuflert spionskip. Foto: Planet Labs Inc / AP / NTB Vis mer
Publisert

Det iranske skipet Saviz ble påført skader i en eksplosjon forårsaket av en såkalt limpet, en mine som festes med magnet til skroget under vannflaten.

Det halvstatlige iranske nyhetsbyrået Tasnim og iransk TV har bekreftet angrepet, som skjedde utenfor kysten av Eritrea tirsdag.

Saviz har ligget for anker nær Bab al-Mandeb-stredet, inngangsporten til Rødehavet, siden 2017 og omtales av USA som et kamuflert iransk spionskip.

Strategisk viktig

65 prosent av verdens oljeforsyning passerer gjennom det strategisk viktige stredet, og Savaz skal ha fungert som base for den iranske Revolusjonsgarden som vokter iranske tankskip i området.

Saudi-Arabia og eksperter ved Washington Institute for Near East Policy hevdet i en rapport i juli 2018 at skipet bisto houthiopprørerne i Jemen.

Skipet var i flere år gjenstand for amerikanske sanksjoner, som ble opphevet av president Barack Obama da USA i 2015 forhandlet fram atomavtalen med Iran. Sanksjonene ble senere gjeninnført av president Donald Trump, som trakk USA fra atomavtalen i 2018.

USA ble varslet

Tirsdagens angrep skjedde samme dag som det ble innledet nye samtaler om atomavtalen i Wien, der også USA var til stede.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer