Med nye asylregler gikk Norge forbi Sverige

Sverige har tatt imot flere asylsøkere enn de andre nordiske landene hvert eneste år siden 2012. Men i fjor tok Norge mot aller flest.

Mange ukrainske flyktninger registrerer seg for norsk politi her på Nasjonalt mottakssenter i Råde. Foto: Javad Parsa / NTB
Mange ukrainske flyktninger registrerer seg for norsk politi her på Nasjonalt mottakssenter i Råde. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Det kom 42.000 asylsøkere til Norge i fjor og vi tok i i fjor mot flest asylsøkere sett i forhold til befolkningen. 36.400 av dem var fra Ukraina. Sverige tok til sammenligning mot 12.500 asylsøknader i 2023.

Fra å være Europas mest liberale, har Sverige nå noen av de strengeste asylreglene. De har til og med tatt igjen klassens strengeste, nabolandet Danmark, som i mange år vært blant de strengeste.

– De har pushet grensen for hva som mulig innenfor internasjonale konvensjoner. Men nå har på en måte svenskene tatt innersvingen på danskene, sier forsker Vilde Hernes ved NIBR til Aftenposten.

Hun og andre forskerne ved By- og regionforskningsinstituttet (NIBR) og Oslo Met har sammenlignet asylpolitikken i Norge og sju andre land.

De finner at trenden siden 2015 har vært klart restriktiv, med økt bruk av midlertidig opphold og tidsbegrensede tillatelser, og strengere krav for å få permanent oppholdstillatelse.