MDG krever at Freya får leve – mener fiskeriministeren må på banen

Etter at det ble kjent at Fiskeridirektoratet vurderer å avlive Freya, krever MDG at myndighetene finner en løsning som innebærer at hvalrossen får leve.

Fiskeridirektoratet vurderer å avlive hvalrossen Freya. De frykter at noen kan komme til skade, og at hvalrossen ikke har det bra. MDG krever en lykkelig løsning for dyret. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
Fiskeridirektoratet vurderer å avlive hvalrossen Freya. De frykter at noen kan komme til skade, og at hvalrossen ikke har det bra. MDG krever en lykkelig løsning for dyret. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Vis mer
Publisert

Myndighetenes anbefaling er at man bør holde seg unna hvalrossen for å unngå at den blir stresset, men fordi publikum ikke følger anbefalingene, har Fiskeridirektoratet sagt at det kan det bli aktuelt å avlive Freya.

– Det er vanvittig at vi diskuterer å avlive naturen når den blir ubeleilig for oss, sier MDG-nestleder Ingrid Liland til NTB.

De krever at saken får en lykkelig slutt før Freya eller mennesker blir skadd – og ber fiskeriminister Bjørnar Selnes Skjæran (Ap) finner alternativer så man unngår avlivning.

– Vi har flinke mennesker i fiskeridirektoratet og i resten av embetsverket som kan finne løsninger som tjener dyrevelferden og viser respekt for naturen, sier Liland.

Publikum må hjelpe til

Til NTB opplyser Fiskeridirektoratet at de ser på løsninger for å beskytte både mennesker og dyr, og slik hindre at farlige situasjoner oppstår.

– Dette må publikum hjelpe oss med, og den aller beste måten å gjøre det på, er å holde avstand. Observasjon og folkeopplysning om å holde avstand er det pågående tiltaket, sier kommunikasjonsrådgiver Nadia Jdaini.

– Andre tiltak som eventuelt vurderes, er flytting og avliving. For å kunne avlive, må det være fare for liv og helse, sier Jdaini.

Fiskeridirektoratet opplyste torsdag at det har vært flere farlige situasjoner på badeplassen Kadettangen i Bærum denne uken, og at de har observasjoner av at folk kaster gjenstander etter henne. De har også dokumentert at folk bader med hvalrossen, og at de oppsøker den ved vannkanten, sammen med barna sine, for å ta bilder.

– Måten Freya behandles på, eksemplifiserer i stor grad hvordan vi behandler dyr og natur på flere områder i samfunnet. Vi viser ikke respekten og forståelsen natur og biomangfoldet behøver for å kunne eksistere på sine egne premisser, sier MDG-nestlederen.

– Vil være et nederlag

Fiskeridirektoratet sier at det er snakk om til dels store folkemengder i alle aldre, der samtlige helt tydelig går bort fra gjeldende anbefalinger om å holde avstand.

– At hvalrossen har blitt en attraksjon, eskalerer behovet for ytterligere tiltak. Vår største frykt er at mennesker kan bli skadd, sier Jdaini.

MDG mener at å avlive Freya vil innebære et nederlag som viser at vi ikke klarer å beherske oss i møte med natur og ville dyr.

– Jeg håper man evner å se at det finnes bedre løsninger som ivaretar biomangfoldet, respekt for naturen og grunnleggende dyrevelferd, sier MDG-nestlederen.

De siste månedene har Freya vært både på øst- og vestsiden av Ytre Oslofjord. Hun ble observert i Kragerø 12. april og ble for alvor kjendis et par måneder senere da hun tok seg til rette og slappet av i flere fritidsbåter.

17. juli ankom hun Oslo og har oppholdt seg i området siden.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer